Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En kall början på vintern har orsakat översvämningar i Österbotten

Vatten strömmar snabbt i en isig å. Längs kanten syns snöbeklädd växtlighet.
Bildtext Kravis i Lappo å.
Bild: Juhani Huhtamäki Ely-keskus

Kravisen orsakar problem i bland annat Esse å. Det kalla vädret har medfört att kravisen blivit en faktor tidigare än normalt.

I åar och älvar utan istäcke kan kravis orsaka översvämningar.

I Punsasforsen i Överesse har man röjt undan kravis, eller issörja, med grävmaskiner. I Lappfors har Esse å under den gångna helgen svämmat över och nått ett antal fastigheter. I nedre delen av Kronoby å har kravisen gjort att vattnet stigit och tagit sig in i källare.

Det finns åar där man kan reglera vattenflödet och i dessa är det enklare att förhindra bildandet av issörja. Till exempel har man under de senaste dagarna minskat på flödet från Evijärvi till Esse å.

NTM-centralen följer med läget i flera av åarna i Österbotten med hjälp av kameror, till exempel vid Esse å och Kronoby å.

Att reglera vattenflödet hjälper dock inte alltid. Då kan det behövas en grävmaskin eller i extrema fall att man spränger bort isen.

- Sprängningar görs ändå inte i Esse å, eftersom det finns flodpärlmusslor i ån, säger Katja Haukilehto på NTM-centralen i Södra Österbotten.

Det utlovas lite mildare väder till slutet av veckan och det torde minska på problemet med kravisen.

Texten utgår från Varhainen pakkastalvi synnytti pohjalaisjokiin hyydepatoja tavallista aikaisemmin – tulvatorjunnassa köydet, kaivinkoneet ja kamerat käytössä av Heini Holopainen. Översättning av Joni Kyheröinen.

Diskussion om artikeln