Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hemtest för corona intresserar många – på vissa håll gapar hyllorna tomma

Från 2021
Uppdaterad 09.12.2021 08:31.
Två personer som gör hemtest för coronaviruset.
Bildtext Intresset för hemtest för corona ökade i november. Arkivbild.
Bild: Yle/Sam Stäuber

Konsumenternas intresse för att köpa ett hemtest för corona ser ut att ha ökat under de senaste veckorna. I många nätapotek och i butiker i Åbotrakten är hemtesterna slut för tillfället.

Enligt Pia Johansson, som är provisor på Pargas apotek, har apoteket sålt fler hemtest än tidigare under den senaste månaden. En del kunder vill exempelvis testa sig innan en de deltar i en fest eller en konsert.

Dessutom testas inte alla dubbelt vaccinerade längre och därför tar en del dubbelt vaccinerade ett hemtest då de känner sig förkylda.

– Tidigare under hösten sålde vi 5–10 test per vecka. Förra veckan sålde vi 40 test, säger Johansson. För tillfället har apoteket inga hemtest i lagret, men leverantören borde skicka fler test igen i slutet av veckan.

Även vid Universitetets Apotek har intresset för hemtester ökat, berättar apotekschef Heidi Korin i Åbo.

– De är populära och efterfrågan på dem ökade i november. Det här gäller både i Åbo och i hela landet. Innan det var efterfrågan mer jämn, nu går fler tester åt, säger Korin.

En del vill exempelvis ta ett test innan de träffar någon, eller så är man ute efter sinnesro när coronaläget försämras, säger Korin.

Foto på ett coronasnabbtest man kan ta själv i hemmet. Liknar lite ett graviditetstest.
Bildtext En del tar exempelvis ett hemtest innan de deltar i ett evenemang.
Bild: Maren Winter / Alamy

"Genast då vi lägger dem i hyllan så går de åt"

Enligt Ville Ämmälä, som är chef för Prismabutikerna i Åbo går hemtesterna åt i snabb takt. För tillfället finns det test i butikslagret, men oftast gapar hyllorna tomma innan personalen hinner fylla på.

– Genast då vi lägger dem i hyllan så går de åt, säger Ämmälä.

Även butikskedjan Kesko meddelar att efterfrågan på hemtester har tredubblats i Åbotrakten och Egentliga Finland jämfört med hur läget var i början av hösten.

Enligt Keskos köp- och försäljningsexpert Johanna Karppinen har bolaget hemtest på lager, men intresset för testerna varierar och därför kan testerna tidvis vara slutsålda i vissa affärer.

THL: Kolla att hemtestet har en CE- märkning

Vad ska man tänka på då man tar testet? Enligt apotekschef Heidi Korin är det viktigt att läsa bruksanvisningen noggrant och följa instruktionerna. Det pålitligaste svaret får man om man gör testet inom de fem första dagarna då man fått symtom, säger Korin.

– Om man får ett positivt testresultat så måste man söka sig till ett coronatest som görs inom hälsovården, alltså ett PCR- test. Hemtesten ersätter inte de test som görs av hälsovårdspersonalen, säger Korin.

Enligt Tytti Vuorinen, överläkare i molekylbiologi och virologi vid ÅUCS är hemtestet inte lika känsligt som det test som hälsovårdspersonalen tar. Hemtestets tillförlitlighet varierar, bland annat beroende på hur testet tas, hur väl man följer instruktionerna och hur mycket virus man bär på.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd är det viktigt att komma ihåg att inga test är hundraprocentigt säkra. Med hjälp av ett hemtest kan man exempelvis inte förkorta sin karantän eller isolering, skriver Institutet för hälsa och välfärd på sin webbplats.

Även Institutet för hälsa och välfärd påpekar att det är viktigt att följa de instruktioner som kommer med hemtestet och kolla att testet har en CE- märkning, samt en fyrsiffrig kod.

Diskussion om artikeln