Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Två barn i Lojo utnyttjades sexuellt av man som kände barnen – dömdes till nästan fyra år fängelse

Uppdaterad 08.12.2021 17:48.
En klubba i mörkret.
Bildtext Det blir nästan fyra månader ovillkorligt fängelse för en man som utnyttjade två barn sexuellt i Lojo.

En man som är född 1975 har dömts till ovillkorligt fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av två barn. Det här har hänt bland annat hemma hos barnen i Lojo i tio års tid.

Västra Nylands tingsrätt har dömt mannen till ovillkorligt fängelse i tre år och åtta månader. Mannen är en person som barnen känner och han har utnyttjat dem ungefär varannan månad, både hemma hos barnen i Lojo och när de besökt mannen som bor på en annan ort.

Det ena barnet utnyttjades sexuellt åren 2009 till 2015. Då var barnet i åldern fyra till tio år. Det andra barnet var i samma ålder då det utnyttjades åren 2013–2019. Det barn som blev utnyttjat först vågade berätta om händelserna först år 2020.

Mannen kände bland annat på barnen utanpå kläderna och även under kläderna. Han klädde också av sig inför det ena barnet.

Mannen har erkänt det han gjort och han var tillräknelig då han utnyttjade barnen visar en sinnesundersökning. Institutet för hälsa och välfärd har granskat rapporten och kommit fram till samma slutsats. Västra Nylands tingsrätt konstaterar att man inte har någon orsak att ändra på beslutet i rapporten.

Enligt läkarutlåtanden är det äldre barnet svårt traumatiserad av händelserna.

Mannen ska ersätta det äldre barnet med 38 000 euro för psykiskt lidande och läkarräkningar för nästan 1 500 euro. Det andra barnet får en ersättning på 22 000 euro för psykiskt lidande.