Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karlebys nya brandstation är klar för inflyttning: "Ett efterlängtat och välplanerat nybygge"

Uppdaterad 08.12.2021 22:09.
En brandstation i vinterlandskap.
Bild: Petri Kuikka / Yle

På måndag inleder räddningsarbetarna i Karleby sin första arbetsdag i den nya brandstationen. Räddningsdirektör Jaakko Pukkinen säger att den nya brandstationen kommer att kunna betjäna Karlebyborna i flera årtionden framåt.

Nu är Karlebys nya brandstation klar. På prislappen står det 10 miljoner euro och flytten har redan inletts. På måndag kan räddningspersonalen gå på jobb i den nya stationen.

Räddningsdirektör Jaakko Pukkinen säger att bygget är både efterlängtat och välplanerat. Den kommer att kunna betjäna Karlebyborna i många år framöver.

– Det är en brandstation med moderna lösningar och här finns också utrymme för träning. Det är en byggnad som kommer att kunna användas i flera årtionden, jag hoppas på till och med 50 år, säger Pukkinen.

Stadsdirektören nöjd med de nya utrymmena

På onsdagen inbjöds pressen att bekanta sig med de nya utrymmena och då fanns även Karlebys stadsdirektör Stina Mattila på plats.

– Det känns jättefint och vi är jätteglada över att vi kommit så här långt, säger Mattila.

Mattila säger att många sakkunniga deltagit i både planeringen och byggandet av brandstationen, därför är hon övertygad om att Karleby fått just en sådan brandstation som lämpar sig för stadens behov.

I Karleby grundades välfärdsområdet Soite sedan 2017. Men i och med vårdreformen flyttar också räddningväsendet över till välfärdsområdena.

– Det är den faktiskt den största förändringarna för vår del. Jag tror att vi kommer att ha ett välfungerande räddningsväsen också efter reformen och tror att det blir en positiv förändring.

– Det är en självklarhet att brandkåren ska fungera så att invånarna får hjälp när de behöver den, säger Mattila.

Samma tomt som tidigare

Den gamla brandstationen har länge dragits med inneluftproblem och därför har verksamheten varit utlokaliserad.

Den nya stationen är byggd på samma tomt som den gamla, men utrymmena är dubbelt större.

– Läget är mycket bra, vi når snabbt alla högriskområden från den här stationen, säger Pukkinen.

En minut efter larm är räddningsarbetarna klara för avfärd och man räknar med att ta sig fram en kilometer per minut.

Den nya brandstationen kommer att invigas med pompa och ståt, när coronaläget tillåter. Tanken var att hålla öppet hus redan i november, men de planerna sköts också på framtiden.