Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya filmningstvisten i innebandy-VM: Förbundet gav Finland varning – men pudlade efter protester

Finlands innebandyherrar tackar publiken.

Juryn för innebandy-VM i Helsingfors ansåg att det finländska landslaget spelat in Sveriges match mot Lettland olovligt. Grundlösa anklagelser, svarade Finland efter att man varnats – och internationella förbundet IFF backade.

Den senaste snackisen om filmning i VM hade knappt hunnit bli avgjord förrän det var dags för en ny.

De svenska anklagelserna om att Finland spionerat på lagets träningar ledde aldrig till någon anmälan. I stället visade sig den upptäckta kameran tillhöra företaget som ansvarat för att anlägga spelunderlaget i arenan.

Men internationella innebandyförbundet IFF har också hunnit ge Finland en varning. Juryn ansåg att en person som tillhör det finländska laget filmat Sveriges match mot Lettland på ett regelvidrigt sätt med sin mobiltelefon och gav Finland en skriftlig varning.

Innebandyherrarna ansåg att varningen saknade grund och krävde att den upphävs. Juryn medgav i sitt svar att det bara fanns indicier till regelbrottet.

Finland fortsatte att kräva att varningen skulle hävas och fick till slut som man ville. Det kom fram att juryn brutit mot IFF:s regler då man inte hört det finländska laget före varningen.

– Tack till juryn för att den hade ryggrad att ta tillbaka sitt ursprungliga, felaktiga, beslut. Det kräver mod. Vi har inte brutit mot turneringens regler i något skede. Därför var det en principsak för oss att få en rättvis lösning på ärendet, kommenterar Finlands lagledare Oskari Saari i ett uttalande.

Innebandyherrarna spelar kvartsfinal mot Slovakien i kväll. Sändningen börjar klockan 18.30 i TV2 och på Arenan, Chriso Vuojärvi kommenterar på svenska.

Källa: STT