Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Varg rörde sig i centrala Vasa – nu görs nästan dagligen observationer av varg i Kustösterbotten

Varg i Ähtäris djurpark.
Bildtext Arkivbild på varg.

Under natten till onsdag rörde sig en varg i centrala Vasa. Dagen innan observerades en ensam varg i Runsor. – Vargarna rör sig på ett större område om vintern för att hitta föda, säger jaktchef Stefan Pellas.

Under natten till onsdag rörde sig en varg i centrum av Vasa. Under onsdagen observerades en varg i Runsor, troligen rör det sig om samma varg.

Polisen i Österbotten meddelar att vargen som observerades under natten hade rört sig längs med järnvägen i riktning mot polisstationen och i förlängningen Runsor.

Vargobservationer varje vecka

Jaktchef Stefan Pellas säger att det nu rapporteras vargobservationer i jämn takt. Ute på landet ser man vargar varje vecka.

– Det sker nästan dagligen i Kustösterbotten, flest vargar rör sig kring Malax och Närpes. Men vargarna rör sig lite överallt och kan även komma in på stadsplanerade områden, säger Pellas.

Det är många gånger utmanande att undersöka spåren på områden där många människor rör sig säger Pellas.

Sen snön fallit är det lättare att urskilja vargspår och vargarna är mera rörliga om vintern i sitt sökande efter föda. Så småningom fryser havet till och då väljer vargen oftare att röra sig över isen än på land.

Stefan Pellas säger att det finns en oro bland invånarna på landsbygden i områden där vargen lever tätt in på bebyggelsen.

– Om man känner sig hotad av en varg ska man alltid ringa nödnumret, säger Pellas.

Ministeriet utreder vargjakt

Naturresursinstitutet Luke bedömer att det i november 2021 fanns mellan 36 och 51 vargflockar och 70 till 84 vargrevir i Finland. Så stor har vargstammen i Finland inte varit på hundra år.

För närvarande utreder Jord- och skogsbruksministeriet ett förslag om stamvårdande jakt på varg. Den 8 december var den sista dagen för att lämna in utlåtanden till ministeriet.

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä säger att ministeriet vill tillåta vargjakt i stamvårdande syfte.

– Nu föreslår vi att även jakten på varg ska tillåtas. Jakten hjälper att reglera populationens tillväxt, förebygga skador och öka acceptansen för varg. Vi har berett detta omsorgsfullt och brett, säger Leppä.

Stefan Pellas säger att stamvårdande jakt kunde underlätta situationen för dem som bor på landsbygden.

– Men Kustösterbotten är långt ifrån det ställe som har flest vargar, säger Pellas.