Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Drama på isen i Gustavs – fastfrusna svanar var vita plastkanistrar

Från 2021
Personer ute på is.
Bildtext Åbo djurskyddsförening och Gustavs FBK deltog i räddningsoperationen.
Bild: Britt-Marie Juup

Ute på isen i Kyöviikinrauma i Gustavs har ett drama utspelat sig under onsdagskvällen. Fastfrusna svanar visade sig vara vita plastdunkar, och de riktiga svanarna har troligtvis lyckats ta sig loss för egen maskin.

Det var i måndags som Åbo djurskyddsförening fick nys om att 14 svanar satt fast ute på isen, och under tisdagen inleddes en räddningsoperation tillsammans med Gustavs FBK. På grund av den tunna isen lyckades man ändå inte under tisdagen ta sig ut till platsen där svanarna observerats.

På onsdagseftermiddagen inleddes nya försök. Britt-Marie Juup från Åbo djurskyddsförening har tillsammans med Gustavs FBK befunnit sig på platsen.

När Yle Åboland får tag på Britt-Marie Juup så kan hon berätta att räddningsoperationen avslutats, och att svanarna i själva verket visade sig vara vita plastdunkar.

– Av det som vi trodde var 14 svanar så måste sex stycken ha lyckats flyga iväg, förhoppningsvis till öppna vatten där de kan fortsätta sina liv. Plastkanistrarna kan ha kommit från en närliggande laxodling.

Juup tackar Gustavs FBK

Juup är lycklig över att det inte var några svanar som led ute på isen, och hon vill också lyfta fram Gustavs FBK:s roll i operationen.

– Det hela tog ungefär två timmar, och Gustavs FBK använde yträddningsutrustning och en kälke som de skuffade framför sig. De är värda en stor eloge!

Britt-Marie Juup påminner om att det alltid går att ringa Åbo djurskyddsförening eller någon annan sakkunnig ifall man misstänker att djur är i fara. Tipset om svanarna på isen hade Juup fått via sociala medier.

Diskussion om artikeln