Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS och IS: Minister Lintilä följde med innebandymatch trots att han hade exponerats för coronaviruset, Kaikkonen gick på fest

Från 2021
Uppdaterad 09.12.2021 05:12.
Mika Lintilä
Bildtext Näringsminister Mika Lintilä (C) besökte en innebandymatsch i söndags trots att han fått veta att han exponerats för coronaviruset.
Bild: Lehtikuva

Flera ministrar är nu i hetluften, likt statsminister Sanna Marin, efter att det framkommit att de rört sig bland folk efter att de fått nyheten om coronaexponering efter att utrikesminister Pekka Haavisto smittats.

Näringsminister Mika Lintilä (C) besökte innebandymatchen mellan Finland och Lettland i söndags, trots att han dagen innan fått veta att han hade exponerats för coronaviruset. Det här rapporterar tidningen Helsingin Sanomat.

Han hade varit i samma utrymme som coronasmittade utrikesministern Pekka Haavisto (Gröna), precis som statsminister Sanna Marin (SDP) och många andra ministrar.

Enligt Lintilä hade han före innebandymatchen fått veta att ministrar bör undvika kontakter efter exponering. Han säger ändå till HS att han inte trodde att han hade exponerats för coronaviruset.

Han tog ett snabbtest hemma för att testa sig för coronaviruset före matchen och det var negativt. På måndag testaes han på nytt, också då var testresultatet negativt.

Försvarsminister Kaikkonen deltog i fest på söndagen

Också försvarsminister Antti Kaikkonen (C) har varit bland folk efter nyheten om exponeringen. På söndagen deltog han i de Centerungas 75-årsfest, rapporterar Ilta-Sanomat.

Kaikkonen säger till IS att han på lördagskvällen informerades om Haavistos coronasmitta per sms, där det konstaterades att "de som på fredagen 3.12 haft samma program som utrikesministern ska undvika närkontakter".

Kaikkonen säger att han endast under 15 minuter var i samma utrymmen som Haavisto och att de befann sig i var sin ända av mötessalen. Alla i rummet hade munskydd på sig, säger Kaikkonen.

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Skinnari också bland folk

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP) som befunnit sig i samma utrymme som Haavisto deltog för sin del i en halv timme lång tillställning utomhus i söndags.

Skinnari säger att han före tillställningen tog ett coronasnabbtest som visade negativt. Han testades ytterligare för corona på måndagen och också då var testet negativt.

Övriga ministrar som möjligen har exponerats för coronaviruset har inte deltagit i masstillställningar enligt Helsingin Sanomat.

De är Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP), justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), finansminister Annika Saarikko (C), undervisningsminister Li Andersson (Vf), jord- och skogsbrukminister Jari Leppä (C) samt forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen.

Artikeln har uppdaterats under onsdagskvällen den 8.12 med nya uppgifter samt under torsdagsmorgonen den 9.12.