Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Här är Vegas vinterpratare 2021

Från 2021
Ett kollage med fem polaroidbilder där årets fem vinterpratare syns. Under varje polaroidbild står namnet på gästen. Bakgrunden är ett vitt vinterlandskap.
Bildtext Årets vinterpratare hör du i Yle Vega eller via Arenan under mellandagarna mellan jul och nyår.
Bild: Robert Wahlman/ Parad Media, Mikael Sjöberg, Laura Riihelä, grafik: Clas Christiansen / Yle

Fem personliga berättelser om ätstörningar, karriärbyte, att förlora talförmågan, vägra planera livet och om att adoptera ett barn från ett annat land. Bland annat det får du höra av Vegas vinterpratare i år.

Hur känns det att tvingas tiga? Vilka är utmaningarna med internationell adoption och vad händer om kärleken till det nya barnet inte kommer automatiskt? Går det att dela ett faderskap med någon med en annan tro?

Varför väljer man att lämna ett högprofilerat jobb, för att landa närmare sina egna värderingar? Hur kommunicerar en som har förlorat sin talförmåga och hur känns det när språket försvinner? Hur viktiga är första gången-upplevelser?

Årets vinterpratare

27.12 Linda Lampenius, violinist

Om att ta tillbaka kontrollen över sitt liv ​​– från förtryckare och ätstörningar

Linda Lampenius småler in i kameran. Bakgrunden är ett vitt vinterlandskap.
Bild: Mikael Sjöberg, Laura Riihelä, grafik: Clas Christiansen / Yle

Linda Lampenius har stått på scenen sen hon var tre år gammal. Löpsedlar och skandaler har kantat hennes väg, inte minst i samband med Oscarsgalan 1997 då hon kom i kontakt med en finskfödd modemiljardär i Los Angeles. När hon senare i media berättade om sina upplevelser tvingade han henne att ta tillbaka allt och offentligt förneka det hon varit med om. Dessutom tvingade han henne att tiga. Efter #metoo vågar hon igen tala. Nu vinterpratar hon bland annat om de ätstörningar hon lidit av stora delar av livet.

28.12 Markus Österlund, pastor

Om att våga följa sitt hjärta, byta jobb – och bli pappa till en flyktingpojke

En man med kort hår och skäggstubb ler stort rakt in i kameran. Bakgrunden är ett vitt vinterlandskap.
Bild: Robert Wahlman / Parad Media, Laura Riihelä, grafik: Clas Christiansen / Yle

Markus Österlund gjorde karriär, först inom den akademiska och sen den politiska världen. För ett år sedan tog han klivet ner från posten som folktingssekreterare för att bli pastor i Andreaskyrkan. Somliga ifrågasatte eller förstod inte hans val, men för honom var det som att komma hem. I kyrkan träffade han också en ung flyktingpojke från Afghanistan, i dag är han ensamstående fosterpappa tillsammans med pojkens biologiska far och har fått en hel familj på köpet. Han talar om att våga tappa fotfästet för att landa i sig själv.

29.12 Christa Mickelsson, journalist & afatiker

Om att mista sin talförmåga ​​– och livet före och efter en massiv hjärnblödning

En ljushårig kvinna klädd i en vit tröja småler mot kameran. Bakgrunden är ett vitt vinterlandskap.
Bild: Robert Wahlman / Parad Media, Laura Riihelä, grafik: Clas Christiansen / Yle

Christa Mickelsson var 30+ och levde ett normalt småbarnsliv när hon oväntat drabbades av en massiv hjärnblödning. Hon blev delvis förlamad och tappade talförmågan helt. Hela hennes språk, hennes arbetsredskap, försvann. Hon fick grav afasi, något hon aldrig hört talas om tidigare. Efter en lång rehabilitering har hon lärt sig prata på nytt - trots att det går långsamt. Hon är också aktiv på sociala medier där hon frikostigt delar med sig av motgångar och framsteg.

30.12 Kjell Simosas, radioprofil

Om viktiga första gången-upplevelser ​​– och om att inte planera sitt liv

En långhårig man med svart hår ser rakt in i kameran. Bakgrunden är ett vitt vinterlandskap.
Bild: Robert Wahlman / Parad Media, Laura Riihelä, grafik: Clas Christiansen / Yle

Kjell Simosas är uppvuxen i en liten by på landet. Han bodde länge i en fin lägenhet mitt i Helsingfors med dyrt bostadslån och sambo, i dag bor han i en hyreslägenhet med sina katter och har släppt alla förväntningar på hur livet borde levas. Kjell blev tidigt intresserad av musik och av människor. Han delar med sig av sin törst efter nya upplevelser och några av sina första gången-upplevelser, både när det gäller jobbet och privatlivet. Han talar om vikten av att ta livet som det kommer.

31.12 Jonna Sundberg, teaterproducent & mamma

Om att bli förälder genom internationell adoption ​​– lyckan och utmaningarna

En rödhårig kvinna småler mot kameran. Bakgrunden är ett vitt vinterlandskap.
Bild: Robert Wahlman / Parad Media, Laura Riihelä, grafik: Clas Christiansen / Yle

Jonna Sundberg och hennes man försökte länge få barn. Efter att ha sörjt den biologiska barnlösheten satte de igång en adoptionsprocess. Hon beskriver sin stora lycka när de fick åka till Sydafrika och hämta sitt barn. Processen var lång och komplicerad, men hon hyllar den oavsett - samtidigt som hon också problematiserar internationell adoption på ett allmänt plan. För hennes dotter och hela deras familj blev slutresultatet ändå väldigt bra.

Lyssna på Arenan när det passar dig

Vegas vinterpratare 2020 finns fortfarande på Yle Arenan i ett par veckor.

Vegas vinterpratare är en fortsättning på Yle Vegas genom tiderna mest lyssnade programserie Vegas sommarpratare och lanserades år 2019.

Vegas vinterpratare sänds i Yle Vega mellan jul och nyår 27.12–31.12.2021 kl. 10.03 och 18.03. Programmen publiceras på Yle Arenan tidigt på morgonen samma dag de sänds. Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Vinterpraten produceras för Svenska Yle av Parad Media. Thomas Lundin är redaktör, Jessica Jensen producent. För ljuddesignen står Robert Wahlman.

Diskussion om artikeln