Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förbud mot transportbolaget Uber väcker ilska i Bryssel: "Lagen är från en tid före smarttelefonerna"

Från 2021
Uppdaterad 09.12.2021 08:44.
En man i reflexväst står och demonstrerar för Uberchaufförers rättigheter i Bryssel. Bakom honom syns fler demonstranter och runtom honom svarta bilar.
Bildtext Uberförbudet i Bryssel har fått häftig kritik och lett till demonstrationer bland bolagets chaufförer. Den här bilden är från november i år.
Bild: Lehtikuva / AFP

Plattformsbolagens framfart ställer de politiska beslutsfattarna inför nya utmaningar. I Bryssel tvistar man om det amerikanska bolaget Ubers rätt att konkurrera med traditionella taxiföretag.

BRYSSEL Sedan två veckor tillbaka har Uberchaufförerna försvunnit ur gatubilden i Bryssel efter ett domstolsbeslut som förbjuder chaufförer från att använda bolagets mobilapplikation.

Uberförarna har protesterat mot beslutet genom manifestationer där man blockerat trafiken i centrum. Mohammed Zaman är en av cirka 2 000 förare som påverkas av förbudet.

– Allt gick bra tills domstolens beslut som drabbade förarna, säger Zaman som grundade sitt företag i fjol.
Zaman säger att han inte hade räknat med ett förbud då han började köra för Uber för ett år sedan. Nu sitter han fast med de löpande kostnaderna för sin bil, men inga intäkter. Han klarar sig tack vare ett annat jobb som han sköter dagtid. Värre är läget för de chaufförer som kör för Uber på heltid.

– De har inget annat jobb.

Uberföraren Mohammed Zaman.
Bildtext Limousinföretagaren Mohammed Zaman hoppas på en totalreform av taxibranschen.
Bild: Rikhard Husu / Yle

Föråldrade regler vållar huvudbry

Kärnan i den pågående tvisten är de rådande reglerna som inte tar i beaktande de förändringar som mobiltelefonerna och de tillhörande applikationerna inneburit för transport- och tjänstesektorn.

– Det är svårt att tro att vi har en lag från 1995 som innebär att en limousinföretagare inte kan ta emot beställningar med hjälp av en smarttelefon, säger Zaman.
Reglerna är föråldrade medger David Weytsman som representerar det liberala partiet MR i Bryssels regionparlament.

– Det stämmer att lagen är från en tid då det inte fanns några smarttelefoner och internet fortfarande var i sin linda.

Behovet av att uppdatera reglerna för taxibranschen för att motsvara dagens behov är stort, fortsätter Weytsman.

Han säger att reformen av reglerna stupat på politiska motsättningar och en ovilja att öppna taxibranschen för mer konkurrens.

Lokalpolitikern David Weytsman.
Bildtext En reform av taxibranschen har stupat på politiska motsättningar, säger regionalpolitikern David Weytsman.
Bild: Rikhard Husu / Yle

Kommissionen vill se bättre arbetsvillkor

Kritikerna, bland dem representanter för de traditionella taxiföretagen och det belgiska transportfacket, hävdar att Uber har en alltför stark förhandlingsposition och att bolaget kringgår det belgiska arbetsgivaransvaret genom att betrakta dem som jobbar som egenföretagare.

I dag, torsdag, lägger EU-kommissionen fram ett förslag för att reglera arbetsvillkoren i plattformsbolagen.

Enligt förhandsuppgifter i flera medier skulle plattformsbolagen tvingas bevisa att deras arbetskraft är egenföretagare. Det här är motsats till nuläget där bevisbördan i större utsträckning ligger på plattformsarbetarna.

Representanter för flera plattformsbolag har på förhand varnat för att regleringen kan dra undan mattan för deras marknadsmodell.

– Alltför strikta regler för arbetsgivare kan stävja uppkomsten av nya plattformsbolag, säger Andreas Aktoudianakis som är analytiker vid tankesmedjan EPC.

Företagaren Mohammed Zaman välkomnar reglering på EU-nivå. Men han säger nej till regler som tvingar plattformsbolagen att anställa egenföretagarna.

– Personligen vill jag inte ta anställning hos Uber. Jag vill ha mitt eget bolag.

Regionparlamentet i Bryssel väntas under de närmaste dagarna eller veckorna godkänna en temporär lösning som gör det möjligt för Uberchaufförerna att jobba igen.

taxichaufförer demonstrerar i Bryssel
Bildtext Taxichaufförerna har i likhet med uberförarna ordnat manifestationer i centrum av Bryssel.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Diskussion om artikeln