Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre ledande demokratiaktivister dömdes i Hongkong – bland dem mediemagnaten Jimmy Lai

Uppdaterad 09.12.2021 05:59.
Mediemogulen Jimmy Lai är en av Hongkongs mest kända antikinesiska demokratiaktivister.
Bildtext Den fängslade mediemagnaten Jimmy Lai är den mest kända av de tre demokratiaktivisterna som dömdes i Hongkong.

Tre framstående demokratiaktivister har dömts för att ha deltagit i en otillåten minnesstund i Hongkong, bland dem den fängslade mediemagnaten Jimmy Lai.

Mediemagnaten Jimmy Lai, den ledande människorättsjuristen Chow Hang-Tung och journalisten och oppositionspolitikern Gwyneth Ho dömdes för att i somras ha deltagit i en minnesstund för massakern på Himmelska fridens torg år 1989.

Sådana otillåtna möten kan leda till fängelsestraff, enligt stränga nya säkerhetslagar som Kina har infört i Hongkong.

Straffen kommer att kungöras senare.

Rättegången mot de tre kända demokratikämparna var den sista i en rad rättsprocesser mot 24 aktivister som Kina vill tysta ner och göra till avskräckande exempel för andra oppositionella.

De tre som nu dömdes var de enda som bestred åtalen. De övriga aktivisterna har tidigare dömts till mellan sex och tio månader i fängelse då de nöjde sig med domarna, väl medvetna om att hela rättsprocessen gynnar makthavarna i Peking och deras allierade i Hongkong.

Mediemagnaten Jimmy Lai förs in till domstol i Hongkong.
Bildtext Jimmy Lai dömdes i våras till fängelse för andra brott mot de stränga säkerhetslagarna.

Redan i fängelse

I praktiken har de fällande domarna ingen större betydelse eftersom alla tre dömda redan har förpassats till fängelse för andra brott mot säkerhetslagarna.

Den 74 år gamla Jimmy Lai har krossats både politiskt och ekonomiskt och hans populära tidning Apple Daily som ställde sig på demokratins sida i Hongkong, har stängts.

Även Chow och Ho är i fängelse för brott mot säkerhetslagarna som infördes efter de massiva demokratiprotesterna som började för två år sedan.

Demonstranter i London kräver att mediemagnaten Jimmy Lai friges.
Bildtext Demonstranter i London krävde i somras att Jimmy Lai skulle friges.

Det faktum att de tre dömdes för att ha deltagit i en minnesstund för massakern i Peking, visar tydligt hur mycket saker och ting har förändrats och hur snabbt Hongkong har förlorat sin unika ställning inom Kina.

Demokratiaktivisternas minnesstunder för massakern på Himmelska fridens torg var i tre årtionden symboler för hur fritt och demokratiskt Hongkong var jämfört med Kina.

Dessa möten brukade locka tiotusentals deltagare, men under de två senaste åren har dessa minnesstunder förbjudits på grund av coronapandemin och myndigheternas oro för nya protester mot Kina.

Peking har i och med dessa fällande domar gjort det klart att alla minnesstunder och hågkomster av massakern i fortsättningen är strängt förbjudna även i Hongkong och Macao, de två städer där protester tidigare förekom.

Källor: AP, Reuters, AFP