Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inga förhandlingar mellan Industrifacket och Teknologiindustrin den här veckan – fortsatt dödläge

Människor i skyddsvästar går runt i ett industrihus.
Bildtext Branschen har varit utan kollektivavtal sedan den sista november.

Förhandlare från Industrifacket och Teknologiindustrin möttes på onsdagen för att diskutera fortsatta förhandlingar. Men det blir inga nya samtal mellan parterna den här veckan – Industrifackets styrelse uppger att man måste "utvärdera helheten på nytt".

Förhandlingarna mellan parterna har stått stilla en längre tid och alla inom branschen jobbar nu utan kollektivavtal. Det är oklart när parterna samlas runt samma förhandslingsbord igen.

Industrifackets ordförande Riku Aalto säger att fackets styrelse ska diskutera förhandlingarna på egen hand på fredag för att "utvärdera helheten på nytt". Teknologiindustrins arbetsgivares ordförande Jarkko Ruohoniemi säger för sin del att det efter Industrifackets möte klarnar vad som händer till näst.

"Då utvärderar vi situationen på nytt", skriver han på Twitter.

Löneåsikterna "långt ifrån varandra"

Förhandlare från parterna träffades på onsdagen för att diskutera fortsatta förhandlingar. Enligt Aalto sammanträder Finlands industriförbunds styrelse på fredag ​​för att utvärdera helheten. Situationen kommer att omvärderas efter det mötet, skrev Ruohoniemi.

Stötestenen i förhandlingarna är lönefrågan. Parterna konstaterar att deras åsikter är "långt ifrån varandra". Inget i fråga om lönen har lösts under förhandlingarna, och många frågor kvarstår, konstaterar parterna.

Industrifacket har hotat med stridsåtgärder. Facket har meddelat att de anställda inte kommer jobba övertid från och med 19 december om man inte kommer med en lösning.

Drygt 200 000 personer hör till Industrifacket. Det är ett av Finlands största fackförbund