Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommentar: Männen som ropade "avgå Marin" är tysta när hennes manliga kollegor blir fast för samma coronatabbe

Från 2021
Uppdaterad 09.12.2021 13:05.
I bakgrunden bilder av Antti Kaikkonen, Mika Lintilä och Sanna Marin som pratar. I förgrunden en inklippt bild av redaktör Märta Nummenmaa.
Bildtext Många har varit i luven på statsminister Marin efter uppgifterna om att hon festat efter att ha exponerats för coronaviruset, men tillsvidare är det tyst om Kaikkonen och Lintiläs beteende.
Bild: Yle

Om vi skulle ha en manlig statsminister som hade varit ut på krogen efter att ha blivit coronaexponerad, likt Sanna Marin (SDP), hade hysterin efteråt inte varit lika stor. Särbehandlingen av kvinnliga politiker gör sig påmind igen.

"Statsminister Sanna Marin har varit ut på klubben efter att ha blivit utsatt för coronasmitta. Hur tänker hon där, avgå genast!!!"

"Statsminister Marin är en pinsamhet för oss alla. Gör om, gör rätt och avgå ;-)"

"Ännu ett bevis på att unga flickor inte hör hemma i politiken. Om du ens förstår något om politik: Avgå."

Skriverierna i sociala medier (de ovan tagna från Twitter, översatta från finska till svenska) efter statsminister Sanna Marins coronamisstag är många. En del av dem framför sakliga åsikter, en del av dem klankar direkt ner på henne som politiker, som person och som kvinna.

Hennes ålder och kön nämns ständigt som en förklaring varför hon beter sig "dåligt". De flesta av de som ber henne avgå i inlägg på sociala medier är män.

Dagen efter nyheten om att näringsminister Mika Lintilä (C), likt Marin, rört sig bland folk efter exponeringen och gått på innebandymatch är det så gott som knäpptyst på sociala medier. Hans namn trendar inte på Twitter som Marins gjorde.

Det är också tyst om försvarsminister Antti Kaikkonen (C) och det faktum att han varit på de Centerungas årsfest efter att han fått nyheten om kollegan Haavistos coronasmitta.

Kvinnor tvingas oftare avgå jämfört med männen

Om man tittar tillbaka i tiden märker man ganska snabbt ett mönster: Kvinnliga politiker avgår oftare på grund av mindre politiska skandaler om man jämför med männen.

Finansminister Katri Kulmuni (C) lämnade sin ministerpost i 2020 efter uppgifter om dyr konsulthjälp som hon fått. Kulmuni kände själv inte till hur mycket utbildningen hon fick kostade, utan det var tjänstemän vid ministeriet som godkände prislappen. Hon pressades hårt och avgick från sin post, trots att hon inte hade vetskap om priset på konsulttjänsterna.

Matti Vanhanen (C) är en person som varit med i många politiska skandaler, men han har gång på gång lyckats rida ut stormen och överleva sina egna skandaler – allt från valbidragsskandalen till kärleksaffären. Han må ha pressats för att avgå, men har aldrig gjort det.

Det är däremot klart att manliga politiker också utsätts för hatkampanjer efter skandaler, några finländska exempel är Juha Sipilä (C), Alexander Stubb (Saml), Jyrki Katainen (Saml) och Antti Rinne (SDP). För de två sistnämnda blev skandalerna så svåra att det ledde till deras avgång.

Matti Vanhanen sitter på en soffa. Han tittar lite uppåt och åt sidan.
Bildtext Matti Vanhanen har överlevt skandal efter skandal.
Bild: Silja Viitala / Yle

Samma mönster syns också utanför Finland. I USA skakades bägge presidentkandidater av skandaler inför valet år 2016: Hillary Clinton för att ha använt sig av en privat e-postserver i stället för en statlig och Donald Trump för bland annat sexuella trakasserier och övergrepp.

Clintons skandal kostade henne valet, medan Trump lyckats överkomma sina många skandaler – trots att han till och med varit brottsmisstänkt.

Det är givetvis svårt att jämföra politiska skandaler eftersom ingen skandal är den andra lik, men i forskningsvärlden är det tydligt att kvinnliga politiker oftare tvingas avgå jämfört med sina manliga kollegor – också när det handlar om mindre skandaler.

Närbild av Hillary Clintons ansikte i profil.
Bildtext Hillary Clintons e-postskandal blev för mycket och hon blev aldrig president. Hennes man Bill Clinton (i bakgrunden) stod stadigt kvar som president trots flera skandaler.
Bild: EPA/WIN MCNAMEE / POOL

Varför särbehandlas de kvinnliga politikerna?

Diskrimineringen och sexualiseringen av kvinnor i samhället är ett faktum. Kvinnor och män är inte jämställda i dagens läge. Det här syns också i medieinnehållet: Kvinnor syns mer sällan i medier jämfört med män och porträtteras också på ett annat sätt.

Diverse forskare har bevisat att mediers framställning av kvinnliga politiker skiljer sig från framställningen av manliga politiker. Kvinnliga politiker sexualiseras och nedvärderas, eller så framställs de som om de vore onda. Kvinnliga politiker bestraffas mer än sina manliga kollegor – utan att de är involverade i skandaler.

Sanna Marin intervjuas.
Bildtext Sanna Marin har i flera intervjuer fått diverse frågor som rör hennes privatliv. Många pratar också om hennes utseende, något som är mer sällsynt i fråga om manliga politiker.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Forskning visar att kvinnliga politiker ofta benämns enligt förnamn, medan de manliga politikerna benämns med efternamn (se exempelvis Jarlbro, 2006). Medierna fokuserar också oftare på de kvinnliga politikernas privatliv jämfört med männen – de får frågor såsom "Hur kombinerar du yrkeslivet med familjelivet?" och "Vem tar hand om ditt barn när du är på utdragna regeringsförhandlingar?".

Men vad beror det här på? Vad bygger särbehandlingen av kvinnor och män i politiken på? Forskarna Sigurd Allern och Ester Pollack förklarar särbehandlingen med två hypoteser:

  1. Toleransgränsen för normbrott är lägre för kvinnor än vad den är för män. Kvinnliga politiker är därför mer "skandalbenägna" än männen, eftersom mindre misstag som begåtts av kvinnliga politiker tolkas som skandaler, medan liknande misstag av männen endast är misstag eller snedsteg.

  2. Kvinnor förväntas visa mer empati och vara mer uttrycksfulla och samtidigt mindre instrumentella än män. Det här gör att reaktionerna mot kvinnliga politiker som inte uppfyller de här förväntningarna är hårdare än vad de är mot männen.

Pinsamt att Lintilä kallar Marins beteende "inte helt stilrent" när han vet att han betett sig på samma vis

Kvinnliga politiker är enligt forskning mer benägna att tidigt be om ursäkt för misstag de gjort. Statsminister Marins ursäkt kom drygt ett dygn efter att hon varit ut och festat på krog.

Många tyckte till i kritiken mot Marin, en av dem näringsminister Mika Lintilä. Lintilä konstaterade att Marins beteende inte var "helt stilrent".

En dag efter Lintiläs kommentar visar det sig att han betett sig på liknande vis. Hans skandal borde på sätt och vis vara ännu värre eftersom han rörde sig ute bland folk på söndagen, när det redan började bubbla kring att Marin varit ute och festat.

Mika Lintilä med blurrad förgrund.
Bildtext Mika Lintilä gjorde samma som Marin, men har inte mötts av en hatstorm.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Vem är då Lintilä att kommentera Marins beteende när han betett sig på samma sätt? Lintilä borde konstatera att hans beteende inte heller var "helt stilrent" och be om ursäkt. Vid tidpunkten för publiceringen av den här artikeln har Lintilä ännu inte bett om ursäkt för sitt beteende, och ingen vet om han kommer göra det.

Inte heller försvarsminister Antti Kaikkonen har bett om ursäkt, men han gjorde ändå bättre och kommenterade inte Marins felsteg.

Det här visar än en gång hur män och kvinnor inom politiken inte behandlas på samma sätt när de är i hetluften. Låt oss alla ta det här fallet som exempel och göra bättre nästa gång.

Skribenten är specialiserad inom ämnet journalistik och genus och har forskat inom området. Hon har skrivit sin magisteravhandling om representation och porträttering av kvinnor och män i bild på Svenska Yle.

Artikeln uppdaterades 9.12 klockan 14.15. En formulering i fråga om Vanhanens kärleksaffär korrigerades.

Diskussion om artikeln