Från Åbo till världshaven – Åbobon Mikko Hongell deltar i stor internationell kappsegling jorden runt
Startskottet till Ocean Globe Race går om två år. Då inleder cirka trettio båtar en sjumånaders seglats runt jorden. I en båt sitter Mikko Hongell; före avfärd skolas han i att navigera med stjärnor och att vistas i en båt med tolv andra i över en månad.
Istäcket ligger bestämt kring båtarna i Aura å. Det är början av december, smällkallt, och Åbobon Mikko Hongell har precis blivit uttagen till besättningen, som ska segla jorden runt.
En seglats känns avlägsen då temperaturen nästan är minus tjugo grader då Hongell ställer upp på intervju. Startskottet till kappseglingen, Ocean Globe Race, går inte förrän 2023, men förberedelserna har redan börjat och entusiasmen inför regattan syns på Hongell.
– Att kappsegla runt jorden har varit min dröm så länge jag har hållit på med kappsegling. Jag var säker på att det aldrig kommer att bli av, för sådana tävlingar är för proffs och jag tänkte att jag aldrig skulle ha en chans. Sedan kom det här projektet emot och jag konstaterade att det är nu eller aldrig det gäller, säger Mikko Hongell.
Havet står Hongell nära; han jobbar inom Sjöbevakningen och har kappseglat sedan han var sjutton år. Erfarenheterna på havet innehåller både EM- och VM-tävlingar och seglatser över Atlanten.
Seglatsen jorden runt blir den första för Hongell.
“Det är tungt bara att vara ombord”
Kapten på båten, som deltar i kappseglingen, Tapio Lehtinen, har erfarenhet av att segla jorden runt på egen hand.
Mikko Hongell är en i Lehtinens besättning och antagningsprocessen var lång.
Redan 2019 skickade Hongell sitt cv och sin ansökan för att få delta med Lehtinen i Ocean Globe Race 2023. Kandidaterna var då kring hundra.
Under de senaste två åren har kandidaterna seglat med varandra.
I somras deltog arton av dem, bland annat Mikko Hongell, i kappseglingarna Swan Regatta i Åbo och Gotland Runt i Sverige.
– För några veckor sedan gjorde Tapio det slutliga valet. Vi är tretton inklusive Tapio. Jag är förstås jätteglad att jag är en av dem som blev vald.
Förutom att besättningen är duktiga seglare spelade en social faktor roll i vem som lämpar sig just för Ocean Globe Race. Kappseglingen håller på från september till april med bara tre stopp i hamnar på vägen.
På Östersjön har du alltid en sjöräddningshelikopter som kan plocka upp dig, men när vi far ut på de större haven är vi utanför deras räckvidd i några dagar
Mikko Hongell
Som längst kommer besättningen vara en och en halv månad ute på havet i sträck, i en segelbåt vars kajuta motsvarar storleken av en enrummare.
– När du är där kan vädret vara svårt och det är tungt bara att vara ombord och försöka hålla båten i god fart, för det är en kappsegling. Man måste kunna ge utrymme åt andra. Då sätts människorelationerna verkligen på prov.
Enligt Hongell har Tapio Lehtinen tagit de soicala aspekterna väl i beaktande då han har valt besättning.
Navigering med hjälp av sextant och himlakroppar
Startskottet till Ocean Globe Race går i Frankrike i september 2023.
Första hamnen är Kapstaden, sedan Australien och till sist rundar båtarna Cape Horn och stannar i Brasilien eller i Argentina, innan de åker tillbaka till Frankrike igen.
Mitt happy place i hela världen är på öppet hav där det bara finns klar horisont och ingenting annat
Mikko Hongell
Tävlingen har plats för dryga trettio segelbåtar. Deltagarlagen delas in i fyra tävlingsklasser utgående från storleken på deras båt.
Tapio Lehtinens besättning seglar en Swan 55 och tävlar i klassen för de minsta båtarna.
– Som finne måste man påpeka att vi får vara ganska stolta, för över hälften av båtarna som deltar är byggda i Finland.
Ocean Globe Race firar femtio år 2023. De tävlingsregler som gällde för femtio år sedan, gäller också idag.
Bland annat bestämmer de vilken typ av segelbåt deltagarna får använda.
Under tävlingen får man inte heller använda sig av GPS, utan deltagarna måste navigera med hjälp av sextant och himlakropparnas position.
Därför ska Tapio Lehtinens besättning skolas bland annat i navigering före tävlingen.
– Tapio har seglat ensam runt jorden med samma teknik, med sextant, år 2018. Före vårt race seglar han ännu en gång runt jorden och bekantar sig med banan, så att säga.
På de stora haven ska man klara sig själv
Före 2023 ska en hel del förberedelser göras. Interiören på båten ska byggas om för att lämpa sig för en långfärdsseglats.
Besättningen ska också bättre bekanta sig med båten och med varandra.
Att kappsegla runt jorden har varit min dröm så länge jag har hållit på med kappsegling
Mikko Hongell
Utöver det ska manskapet hålla sig i god fysisk kondition inför kappseglingen och skolas i säkerhet.
– På de stora haven är man långt ifrån allt, så säkerhetsmässigt måste man ta en del frågor i beaktande. På Östersjön har du alltid en sjöräddningshelikopter som kan plocka upp dig, men när vi far ut på de större haven är vi utanför deras räckvidd i några dagar. Då måste man klara sig själv.
Hongell beskriver att förhållandena på Östersjön egentligen kan vara mer utmanande än på större hav, eftersom vindstyrkan här snabbt kan ändra och vågorna är branta.
På de stora haven blir vågorna stora, men de är mildare.
Enligt Hongell är en kappsegling som Ocean Globe Race inte i sig farlig, så länge deltagarna är medvetna om riskerna.
– Man är långt ifrån land och långt ifrån hjälp, så man måste vara förberedd på allt möjligt. Bara man försöker hålla sig ombord och göra allting säkert, så är det inte farligt. Men förstås, som många andra sporter har det sina risker. Bara man tar dem i beaktande ska det nog gå bra.
Säkerheten verkar inte oroa Hongell. Det är tydligt då han svarar på varför han vill segla jorden runt.
– Jag trivs. Mitt happy place i hela världen är på öppet hav där det bara finns klar horisont och ingenting annat. Det finns inte någonting bättre än det.