Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Här är kandidaterna för Runebergspriset 2022 – tre finlandssvenska författare har möjligheten att ta hem priset

Ett kollage på 10 stycken personer fotograferade i olika miljöer.
Bildtext Från övre raden, vänster till höger: författarna Kaija Rantakari, Niillas Holmberg, Quynh Tran, Susinukke Kosola, Kaj Korkea-aho, Emma Puikkonen, Martina Moliis-Mellberg, Suvi Valli, Matias Riikonen, Anneli Kanto.

Nu har kandidaterna för Runebergspriset 2022 blivit valda. Bland de tio kandidaterna på listan finns två romaner och en diktsamling av finlandssvenska författare.

Sex romaner, två diktverk, en diktsamling och ett essäverk tävlar om prissumman på 20 000 euro. Tre av författarna är finlandssvenska: Kaj Korkea-aho med sin roman Röda rummet, Martina Moliis-Mellberg med diktsamlingen Falk och Quynh Tran med debutromanen Skugga och svalka.

Kaj Korkea-ahos samtidsroman Röda rummet tangerar frågeställningar kring begär och maktdynamik samtidigt som den ger synlighet åt olika minoritetskulturer.

Martina Moliis-Mellbergs diktsamling Falk ger en bildrik och exakt beskrivning av en karaktär i form av en falk i en arkaisk och naturalistisk miljö.

Quynh Trans debutroman Skugga och svalka är en visuell uppväxtskildring av vardagslivet i en vietnamesisk flyktingfamilj bosatt i en österbottnisk stad.

Alla kandidater till att få Runebergspriset 2022 i Runebergs hem.
Bildtext Suvi Valli, Matias Riikonen, Kaija Rantakari, Emma Puikkonen, Susinukke Kosola, Anneli Kanto, Quynh Tran, Martina Moliis-Mellberg och Kaj Korkea-aho.

Kandidaterna för Runebergspriset 2022

Niillas Holmberg: Halla Helle (Gummerus)

Anneli Kanto: Rottien pyhimys (Gummerus)

Kaj Korkea-aho: Röda rummet (Förlaget / Otava)

Susinukke Kosola: Turkoosi vyöhyke (Sammakko)

Martina Moliis-Mellberg: Falk (Schildts & Söderströms)

Emma Puikkonen: Musta peili (WSOY)

Kaija Rantakari: Salit (Poesia)

Matias Riikonen: Matara (Teos)

Quynh Tran: Skugga och svalka (Förlaget / Teos)

Suvi Valli: Hallittua kaatumista ja muita ruumiin kielen asentoja (Poesia)

Urvalsjuryn bestod av författaren Johanna Hulkko, kritikern Vesa Rantama och litteraturredaktören Camilla Lindberg. Juryn valde ut priskandidaterna bland ett rekordantal bidrag, 284 verk.

"Den moderna finländska litteraturen är mångsidigare och högklassigare än någonsin. Det är en glädje att för första gången i prisets historia välja tio priskandidater", säger juryn i ett pressmeddelande.

Nu tar prisjuryn över

Vinnaren väljs ut av en skild prisjury och offentliggörs på Runebergsdagen den 5 februari 2022. Prisjuryn består av tre medlemmar: författaren Marja-Leena Tiainen, kritikern Merja Leppälahti och doktoranden i nordisk litteratur Hanna Lahdenperä.

Runebergspriset är ett litteraturpris som delas ut av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands svenska författareförening. Prissumman på 20 000 euro betalas av Borgå stad och tidningen Uusimaa.

Priset instiftades 1986 och har hittills tilldelats 35 gånger. Tidigare vinnare uppgörs av romaner, novellsamlingar och diktsamlingar.

År 2021 gick Runebergspriset till författaren Marisha Rasi-Koskinen för romanen REC.