Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsnäs klubbade igenom minusbudget – investeringen i Lärknäs serviceboende fortsätter kosta

Från 2021
Lärknäsfastigheten lider av dålig inomhusluft.
Bildtext Så här såg det ut förut på gården vid Lärknäs i Korsnäs. Nu har man rivit stora delar av det gamla boendet och nytt har byggts istället. Arkivbild.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Korsnäs kommunfullmäktige klubbade på onsdagen igenom nästa års budget, som är starkt präglad av Lärknäsbygget. Redan tidigare i höstas beslöt kommunen att höja inkomstskatten.

I sommar ska Lärknäs serviceboende stå färdigbyggt. Det handlar om ett bygge i mångmiljonklassen där den exakta notan inte ännu är helt klar, men drygt 6 miljoner euro rör det sig om.

Bygget har pågått sedan hösten 2020 och satsningen har hunnit prägla kommunens ekonomi under flera år. Så gör det även nästa år.

Det budgetförslag som fullmäktige godkände på onsdagen utgår från att kommunen nästa år gör ett underskott på omkring 430 000 euro.

Skuldsättningsgraden i kommunen ökar och utslaget på kommunens drygt 2000 invånare uppgår skuldbördan nästa år till drygt 4600 euro. Årsbidraget kommer att ligga på drygt en och en halv miljon euro nästa år.

Tidigare i höstas godkände kommunens förtroendevalda en höjning av inkomstskatten med en halv procentenhet till 22 procent. Samtidigt höjde man även fastighetsskatterna något och sammantaget kommer kommunens skatteintäkter genom höjningarna att öka med nästan 200 000 euro.

Korsnäs kommun hade ansökt om 2 miljoner euro statligt stöd i form av extra statsandelar, men det beviljades inte. Däremot får kommunen omkring en halv miljon euro stöd årligen för att man är en tvåspråkig kommun. Fullmäktige beslöt på onsdagen att ansöka om samma status för en ny tioårsperiod.