Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Testa hur mycket det kostar att dammsuga, använda tvättmaskin eller att värma upp elbastun

Från 2021
Uppdaterad 12.12.2021 16:12.
En bildsättningsbild där en hand klickar fram priset på att ha på elbastun i en timme.
Bildtext Elpriset väntas variera även i framtiden i och med att vindkraftens andel av elektriciteten ökar.
Bild: Samuli Huttunen / Yle

Elpriset har på sistone legat på toppnivåer, vilket i längden kommer att leda till att även elavtal med fast pris blir dyrare. Till exempel att bada bastu kan kosta mellan några cent eller flera euro beroende på tidpunkten, om man följer priset på elbörsen

De senaste dagarna har elpriset på varierat kraftigt och det här väntas fortsätta eftersom vindkraftens andel av elproduktionen snabbt håller på att öka. Mängden vindkraft varierar beroende på vindförhållandena.

De varierande priserna kan ha en inverkan på ens vardag, om man har ett elavtal med rörligt pris.

För ett år sedan kostade en timmes bastubad 14 cent. Den 8 december i år var motsvarande kostnad upp till närmare 6 euro. Priset på överföring av elektricitet har inte beaktats i det här exemplet.

Med Yles räknare kan du jämföra elpriserna timme för timme och jämföra dem med samma tidpunkt ett år tidigare. Elanvändningen för de olika apparaterna är riktgivande.

Räknaren fungerar inte längre i realtid utan visar priserna 10.12.2021.

Bara åtta procent av finländarna har ett elavtal där priset varierar timme för timme.

Möjligt att dra nytta av de varierande priserna

Vd Jukka Ruusunen vid stamnätsbolaget Fingrid säger att hushållen kan dra nytta av varierande elpriser om de kan anpassa sin elförbrukning tidsmässigt.

Ruusunen tror att hushåll som är intresserade av elpriset i ökande grad kommer att välja börsel. De som kan höra till den här gruppen är de som har direkt elvärme eller som äger en elbil.

Ruusunen säger att elbilens batteri kan laddas då elektriciteten är billig och när elektriciteten är dyr kan el från bilens batteri skickas till nätet i stället.

- Det finns visioner där den elbilsägaren inte behöver betala för sin el eftersom de kan tjäna pengar genom flexibel konsumtion, säger Ruusunen.

Artikeln är en förkortad bearbetning av Yle Uutisets artikel Testaa, paljonko imurointi, pyykinpesu tai kiukaan lämmitys maksaa, kun sähkön hinta on huipussa. Artikeln är översatt och bearbetad av Lars Gustafsson.

Diskussion om artikeln