Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De modiga fredspristagarna Maria Ressa och Dmitrij Muratov: Vi måste hjälpa människor att tro på fakta så att de inte låter sig manipuleras

Från 2021
Fredspristagarna Maria Ressa och Dmitrij Muratov
Bildtext Fredspristagarna Maria Ressa och Dmitrij Muratov besvarar journalisternas frågor i Oslo 9.12.2021
Bild: Lehtikuva

Journalisterna Maria Ressa från Filippinerna och Dmitrij Muratov från Ryssland får Nobels fredspris för att de värnar om yttrandefriheten – en förutsättning för demokrati och varaktig fred. Dagen före prisutdelningen i Oslo svarade de på frågor.

De båda journalisterna höll var sitt korta anförande och svarade på journalisternas frågor i Oslo. I morgon (10.12) får de ta emot Nobels fredspris som de tilldelats gemensamt.

Maria Ressa berättade att hon tvingats ta sig igenom många spärrar för att ta sig till Oslo. Hon fördes genom fyra rättsinstanser och sju olika anklagelsepunkter innan hon äntligen beviljades fri utresa från Filippinerna.

Dmitrij Muratov tackade för att rysk journalistik belönats, och han dedikerade sitt pris till de sex kollegor på tidningen Novaja Gazeta som mördats för att de arbetat med att avslöja korruption och brott mot mänskliga rättigheter.

– Myndigheterna och regeringen för fram många lögner. Nu måste alla stödja varandra.

Han påpekade samtidigt att många är rädda för konflikter med myndigheterna.

– Journalisterna måste hjälpa människor att tro på fakta. I dag litar ju människor inte på andra – inte ens på sig själva. Förr hjälpte journalisterna samhället men nu måste samhället också hjälpa journalisterna.

Fredspristagarna Maria Ressa och Dmitrij Muratov tillsammans med den norska Nobelkommittén i Oslo 9.12.2021
Bildtext Fredspristagarna Maria Ressa och Dmitrij Muratov tillsammans med den norska Nobelkommittén i Oslo 9.12.2021
Bild: Lehtikuva

"Priset har betydelse"

Enligt Maria Ressa är ett Nobelpris energigivande - och inte bara för Filippinerna utan för hela världen.

– Det här priset pekar på hur svårt och farligt det här jobbet är. Och nu har tystnaden brutits för det filippinska folket.

På frågan om ryska reaktioner på fredspriset svarade Dmitrij Muratov att han inte hade väntat sig så stora reaktioner på priset i hemlandet.

– Men jag har fått brev som handlar om allt från äldrevård till skogshuggning i Sibirien. Många trodde att fredspriset skulle innebära en lösning på en rad problem. Jag har fått många påpekanden om att de lokala myndigheterna inte fungerar. Inte kan vi lösa problemen, men vi måste ju försöka hjälpa - och nu har vi fått mycket jobb!

"Journalisternas portvaktsfunktion har ändrats i och med de sociala medierna"

Maria Ressa sa att hon under de senaste fem åren har funderat mycket på sociala medier och journalisternas portvaktsfunktion. Hon ser ett hot mot demokratin.

– Den nya teknologin och de sociala medierna tonar ner fakta, och sprider lögner och falsk information.

Hon anser ändå inte att ny teknologi är dåligt för journalistiken.

– Vi måste använda oss av den här nya teknologin och bygga upp en ny väg. Vi behöver unga journalister som kan gå ut och stoppa lögnerna och ta tillbaka fakta.

I Ryssland tar staten över de sociala nätverken

Dmitrij Muratov höll med.

– Vi måste ta oss an ny teknologi och övergå till de sociala plattformarna. I Ryssland gör staten allt för att lägga beslag på de sociala nätverken. Vi måste bekämpa det, och vi måste bygga upp egna nätverk, sa Muratov.

Dmitrij Muratov
Bild: Photo by Torstein Böe / NTB / AFP - LEHTIKUVA

"Utan demokrati blir det krig"

Muratov påpekade vidare att man aldrig får glömma bort brott som begås. I dag har det förflutit 15 år sedan den ryska journalisten Anna Politkovskaja mördades, och de utredningarna är fortfarande inte avslutade.

– Journalister dödas för att de försöker beskriva människors liv.

Enligt Muratov är det viktigt att demokratin rehabiliteras. Han anser att den som vägrar gå med på demokrati bäddar för krig,

– Om man inte kämpar för demokrati uppstår det diktatur och det leder i sin tur till krig.

Maria Ressa
Bild: EPA-EFE/Torstein Bøe / AOP

"Vi måste hela tiden belysa det som sker"

Maria Ressa meddelade att hon alldeles nyss underrättats om att ytterligare en journalist har dödats i Filippinerna.

- Det var en tidigare kollega som bland annat har jobbat med att ge narkotikakriget synlighet och beskriva korruptionen. Han blev skjuten där han satt utanför sitt hus. Samhället är i chock. Det här är den värld vi lever i – och journalistens uppgift är att rikta strålkastarna mot det som pågår. Vi fortsätter med vårt jobb, och vi vill nu veta hur och av vem den här journalisten dödades.

Ressa konstaterade att journalistiken tidigare ofta var en ganska lång och ibland komplicerad process medan det i dag handlar allt mer om snabbhet.

– Teknologin bidrar till att alla ska "tänka snabbt" och det är avsett att förhindra långsamt tänkande.

Nu står journalisterna allt mer på samma sida och konkurrerar inte som förr

Förr rådde det också konkurrens mellan olika medier och mediebolag. Enligt Maria Ressa är läget nu annorlunda.

– I dag är konkurrensen död. Journalisterna är portvakter och de står alla på samma sida i kampen för fakta.

Maria Ressa kommenterade också det svåra läget inför det kommande valet i Filippinerna.

– Det borde göras mera. Det har gjorts för lite – och för sent – i försöken att få fram fakta. Missvisande information, lögner och manipulation kan inte förhindras. Lögner och hatiska känslor manas fram – och det är meningen att människor ska bli arga.

Maria Ressa och Dmitrij Muratov
Bildtext Maria Ressa och Dmitrij Muratov
Bild: EPA-EFE/All Over Press

"Man berättar på egen risk"

Maria Ressa konstaterade att medierna i Filippinerna håller på att förlora sitt grepp, men att hon kämpar på för att få journalistiken att överleva trots all manipulering av nyhetsdistributionen.

- Mycket tystas nu ner och så var det inte förr. Journalisternas frihet är i dag under hot. Det handlar om att arbeta på egen risk om man vill berätta vad som försiggår.

Det dagliga jobbet är tufft och säkerheten är hotad. Det är också svårt för medier att få ekonomin att gå ihop.

- Vi har klarat oss trots att vi hela tiden utsätts för repressalier och ställs inför rätta. Hoten är alltid där - men vi fortsätter att kämpa. Jag vet inte vad som kommer att ske i framtiden. Jag har fått tio arresteringsorder på mindre än två år. Men jag vill hålla ångan uppe och vi ska segra.

Dmitrij Muratov berättade att han ville att tidningen Novaja Gazeta skulle upphöra med sin verksamhet då journalistkollegan Anna Politkovskaja mördades 2006 – men att det stötte på motstånd.

– De övriga journalisterna ville att vi skulle kämpa vidare. Vi tvingade varandra att fortsätta att arbeta. Och ingenting har ändrats. Vi fortsätter så länge samhället är intresserat av oss - och vi har en stor publik. Det är tidningarna som blir parlamentet nu då det inte finns någon demokrati. Vi är de professionella och vi är deras förespråkare.

Blir fredspristagaren nu "utländsk agent" i Putins ögon?

I Ryssland försöker myndigheterna avlägsna besvärliga personer genom att stämpla dem som så kallade utländska agenter.

Dmitrij Muratov fick frågan om han kommer att beskrivas som en utländsk agent då han kommer hem med något så värdefullt som Nobels fredspris.

– Jag tror inte att vi får den stämpeln - men det finns nog andra risker.

Muratov hyser tilltro till de unga.

- Den nya generationen gör sina egna val. Människor lyckas skaffa sig information oberoende av myndigheternas agerande.

- I morse pratade jag just om de här sakerna. I Sovjetunionen var det barnen som hängde framför tv:n och föräldrarna som försökte få dem att göra annat. I dag är det de unga som säger till den äldre generationen att sluta titta på allt det där som den statliga tv:n sänder.

Maria Ressa

Maria Ressa
Bildtext Den grävande filippinska journalisten Maria Ressa har tvingats utstå politisk påtryckning och har gripits många gånger. Under de senaste fem åren har 21 journalister och 63 advokater mördats i Filippinerna. Här talar hon till journalisterna på flygplatsen i Manila 7.12.2021.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
  • Maria Ressa (58) är en filippinsk-amerikansk grävande journalist som driver det digitala mediebolaget Rappler – en nättjänst för undersökande journalistik. Hon var med och grundade Rappler 2012. Ressa leder fortfarande bolaget.

  • Rappler har också dokumenterat hur sociala medier kan användas för att sprida bluffnyheter, trakassera motståndare och manipulera den allmänna opinionen.

  • Arbetade tidigare för CNN i Asien.

  • Är en uttalad kritiker av Filippinernas president Rodrigo Duterte.

  • Rappler har avslöjat korruption bland personer i näringslivet kopplade till presidenten och publicerat kritiska texter om presidentens krig mot narkotika.

  • Har tvingats utstå politisk påtryckning. Dutertes regering har låtit gripa henne flera gånger.

  • Har tidigare utsetts till en av världens mest inflytelserika personer. Den brittiska tidskriften Prospect har med henne på listan över världens topp 50 tänkare. Ressa har också tilldelats flera journalistiska pris för sitt jobb för yttrandefriheten.

Dmitrij Muratov

Dmitrij Muratov
Bildtext Den ryska chefredaktören Dmitrij Muratov försvarar pressfriheten, och befinner sig i ständig fara. Sex av hans medarbetare på tidningen Novaja Gazeta har mördats. Han säger i en intervju för NRK att han hela tiden känner att han utsätter sina anställda för fara.
Bild: Torstein Böe / NTB / AFP - LEHTIKUVA
  • Dmitrij Muratov (59) är en rysk journalist och chefredaktör för den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta.

  • Var med och grunddade tidningen 1993 och har varit chefredaktör sedan 1995 (med undantag för en period mellan 2015 och 2017). Sedan starten har sammanlagt sex journalister vid tidningen mördats, bland dem Anna Politkovskaja.

  • Novaja Gazeta betecknas som den enda maktkritiska tidningen av betydelse i Ryssland. Tidningen jobbar hårt för att avslöja korruption, brott mot mänskliga rättigheter och maktmissbruk. När tidningen grundades var målet att påverka den ryska politiken, vilket i början var svårt då det inte fanns tillräckligt med ekonomiska resurser. Då Novaja Gazeta hade det ekonomiskt svårt i början kom den tidigare sovjetpresidenten Michail Gorbatjov till hjälp. Gorbatjov donerade en del av den summa han själv hade fått när han fick fredspriset 1990. År 2006 blev Gorbatjov dessutom delägare i tidningen.

  • Arbetade tidigare som journalist vid Komsomolskaja Pravda. Var också programledare på tv.

  • Stödde öppet protestaktionerna i Belarus 2020.

  • Är också medlem i oppositionspartiet Jabloko som är ett proeuropeisk parti som kritiserar Vladimir Putins ledarskap.

  • Mottog 2007 Det internationella pressfrihetspriset för sitt mod i arbetet med att försvara yttrandefriheten. Tilldelades 2016 "Den gyllene pennan" (av World Association of Newspapers and News Publishers).

    Källor: Reuters, NRK, NTB