Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Aarnio kan snart bli frisläppt – hovrätten har släppt Aarnio ur häktet

Uppdaterad 10.12.2021 09:05.
Jari Aarnio i närbild med ljusblått munskydd.
Bildtext Aarnio är nöjd över dagens beslut i hovrätten
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Den före detta kriminalöverkommissarien, narkotikarotelns chef i Helsingfors, Jari Aarnio släpps ur häktet, beslöt Helsingfors hovrätt i dag.

Aarnio får ändå inte lämna fängelset ännu eftersom han sitter av straff för tidigare narkotikabrott.

Helsingfors tingsrätt dömde i december i fjol Jari Aarnio för mord. Han ska enligt tingsrätten ha varit medveten om att ett mord skulle begås men hindrade det inte.

Det är meningen att hovrätten ska ge sin dom i mordfallet i februari 2022, men beslutet att släppa Aarnio från häktet nu kan betyda att han inte kommer att dömas för mord.

Enligt hovrätten finns det inte längre förutsättningar att hålla Aarnio häktad med tanke på omständigheter som framkommit under huvudförhandlingen. Hovrätten hänvisar i sitt beslut till bevis och övriga utredningar.

Själva skuldfrågan avgörs slutligen först i hovrättens dom i februari.

Aarnios advokat Riitta Leppiniemi säger att hennes huvudman är mycket nöjd över hovrättens utslag i dag.

Helsingin Sanomat var först med nyheten.

Kan bli en övervakad men fri man före jul

Nu blir det Brottspåföljdsverkets sak att avgöra när Aarnio kan slippa skaka galler och få övervakad frihet på prov. Det är möjligt att Aarnio kan släppas redan före jul.
Aarnio har sammanlagt dömts till 13 års ovillkorligt fängelse i domar som vunnit laga kraft. Som förstagångsförbrytare behöver han bara sitta av hälften av den tiden. Han häktades första gången 2013 och satt då häktad i omkring två år. Därefter satt han på nytt häktad från slutet av 2016 till sommaren 2018.
Sommaren 2019 beslöt hovrätten att häkta honom i samband med domen för narkotikabrott och sedan dess har han varit frihetsberövad.

Sammanlagt har han alltså nu varit frihetsberövad i omkring sex år.

Om Helsingfors hovrätt i februari 2022, liksom tingsrätten tidigare, dömer honom till livstidsfängelse för mord frihetsberövas han förstås igen.

I fallet med registreringen av informationskällor dömdes Aarnio för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet men fick inget straff. Den domen vann laga kraft på onsdagen då Högsta domstolen beslöt att inte bevilja besvärstillstånd.

Artikeln uppdaterades med fler detaljer 9.12 kl.16.40.

Rättelse 10.12 kl.9.04: Termen rannsakningshäkte ändrad till häkte.