Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kimi Räikkönen gjorde skäl för smeknamnet under sista presskonferensen – stallet hyllar veteranen i karriärens sista lopp: "Vi lämnar dig ifred nu"

Från 2021
Uppdaterad 09.12.2021 17:56.
Kimi Räikkönen snackar med mekanikerna.
Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press

Kimi Räikkönen ser fram emot när karriärens sista lopp är över och han får börja ett normalt liv. Men veteranen medger ändå att han kommer att sakna en del människor i sporten. Vissa av oss har blivit vänner, säger han.

På söndag tar en era slut. Då kör Kimi Räikkönen sitt 349:e och sista formel 1-lopp i karriären, och om allt går som planerat blir det 55 varv runt ombyggda Yas Marina Circuit.

Räikkönen har tidigare talat om att han inte kommer att bli känslosam då karriären är över, och på dagens presskonferens fick han frågan om han ser fram emot sitt sista lopp.

– Jag ser fram emot när det är avklarat, blev det kalla svaret från Räikkönen.

I säsongens sista lopp passar också Alfa Romeo på att hylla Räikkönen. Finländaren har en specialskriven text på bilen i Abu Dhabi.

"Kära Kimi. Vi lämnar dig ifred nu", står det på motorkåpan med hänvisning till Räikkönens klassiska utspel under Abu Dhabis GP 2012.

Räikkönen har ofta poängterat att det är tävlandet som hållit honom kvar i sporten så pass länge, medan han ogillat andra sidor som det politiska spelet och kontakten med medierna.

Räikkönen sticker ändå inte under stol med att det finns vissa delar av sporten som han kommer att sakna när karriären är över.

– Jag har träffat och jobbat med många människor och vissa av oss har blivit vänner och vi har skapat vänskapsband, säger han enligt Motorsport.

Nöjd med karriären

Kimi Räikkönen har vunnit 21 lopp under sin karriär och totalt har han 103 pallplaceringar. Karriärens höjdpunkt är utan tvekan 2007 då han blev världsmästare för Ferrari.

Men trots att Räikkönen är världsmästare så har han ofta fått höra att han kanske inte nådde sin fulla potential i formel 1. Om allt hade klaffat kunde han gott och väl ha varit trefaldig världsmästare, men Räikkönen ser ändå motgångar som en del av spelet.

– När man håller på väldigt länge har man både med- och motgångar. Jag har inga problem med det. Det är små saker som avgör om det går bra eller dåligt. Om du har en bra bil kan små saker emellanåt avgöra resultat, säger han.

Räikkönen har inga specifika planer för den första tiden efter karriären och tycker inte att det kommer att kännas tomt när han lämnar formel 1.

– Jag har många goda minnen och sporten har varit en stor del av mitt liv men det har aldrig varit det viktigaste för mig. Det är skönt att det är över och jag ser fram emot ett normalt liv, säger han.

Diskussion om artikeln