Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inget fel med Marins frukostförmån, anser statsrådets kansli

Pääministeri Sanna Marin Yle uutisten haastattelussa Kesärannan pihassa.
Bildtext I våras blossade en het debatt kring statsministerns måltidsförmåner upp.
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Statsrådets kansli har lämnat in en utredning till justitiekanslern om statsminister Sanna Marins frukostförmån. Statsministern borde ha lämnat in en egen utredning senast i onsdags, men den är försenad.

Statsrådets kansli ska ha tolkat lagen om arvoden och ersättningar så att frukostförmånen kan ingå i de förmåner som en statsminister får tillgång till.

Värdet på de frukosttillbehör samt kalla färdiga måltider som Marin fått ta del av under sin tid som statsminister, kan enligt statsrådets kansli ses ingå i den bostadsförmån som definieras i lagen om arvoden och ersättningar.

Enligt statsrådets kansli har den här servicen erbjudits statsministrar i vårt land i över 20 år och ingen har ifrågasatt tolkningen innan våren 2021.

I våras gick debatten het om att Sanna Marin varje månad fick frukosttillbehör samt kalla måltider till ett pris på 850 euro i månaden.

Enligt Statsrådets kansli uppgick kostnaderna från januari 2020 till maj 2021 till omkring 14 000 euro. Efter uppståndelsen med frukostförmånen ska ska statsrådets kansli efter ha utrett förmånen.

Ingen misstänks för brott i frukosthärvan

Helsingforspolisen fick i våras ta emot en brottsanmälan om statsministerns frukostförmån. Enligt Polisinrättningen i Helsingfors har tjänstemännen på Statsrådets kansli ändå handlat inom sina befogenheter.

Polisen inledde då ingen förundersökning utan ansåg att det inte fanns några skäl att misstänka tjänstemännen för något brott.

Marins egen utredning till justitiekanslern sen

Marin meddelade sedan att hon betalar skatterna på förmånen, och senare att hon betalar tillbaka hela summan på 14 000 euro.

Efter det här beslutade justitiekanslern att be om en utredning av statsrådets kansli, samt statsministern själv.

Statsrådets kansli samt statsministern hade två månader tid på sig att leverera utredningarna.

Tiden gick ut i onsdags men Marins egen utredning har inte levererats till justitiekanslern. Statsministerns kansli ska ändå ha meddelat att utredningen levereras en dag för sent, under torsdagen.