Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ligakval för en månad sen, nu väljer ekonomiskt pressat RoPS att dra sig ur division 1 – GBK ryktas i sin tur få fortsätta i division 2

Från 2021
RoPS mot AC Oulu i ligakvalet.
Bildtext RoPS föll med uddamålet i ligakvalet mot AC Oulu.
Bild: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

RoPS raderas från division 1-kartan. Klubben går från kamp om en ligaplats till att dra åt svångremmen och spela i division 2 nästa säsong.

Tre år efter att RoPS tog silver i fotbollsligan lever klubben i en helt annan verklighet. Nu väljer klubben att frivilligt att dra sig ur division 1.

För en månad sen spelade RoPS, tvåa i årets division 1, för avancemang till ligan, men det blev förlust i kvalmötet med AC Oulu – och det blev en form av slutpunkt.

Nu har den ekonomiskt utsatta Rovaniemiklubben bestämt sig för att spela division 2-fotboll nästa år.

"De senaste åren har varit tunga ekonomiskt för RoPS. Coronapandemin har inte underlättat läget. Att bedriva en proffsverksamhet för a-laget är inte möjligt för oss i dagsläget" skriver RoPS i ett pressutskick.

Det blir en satsning på ett ungt lag bestående av lokala förmågor i division 2.

Dessutom kommer klubben att ta till en rad andra åtgärder för att dra åt svångremmen och få stabilitet i ekonomin igen.

GBK kvar i division 2?

RoPS åkte ur fotbollsligan efter coronasäsongen 2020, men var ett topplag på näst högsta serienivån i år. Laget vann grundserien, men fick se VPS springa förbi och ta direktplatsen till ligan i slutserien.

Nu blir det alltså omtag i division 2.

Samtidigt rapporterar MTV Urheilu att PePo från Villmanstrand är det första alternativet till att ta över den lediga platsen i division 1. PePo slutade tvåa i en av division 2-zonerna i år.

Enligt MTV ska Karlebylaget GBK i sin tur ha fått erbjudande om att fortsätta i division 2 efter RoPS-rockaden. GBK slutade näst sist i sin division 2-zon och degraderades i år.

Från GBK-håll bekräftar man inte att så är fallet.

Bollförbundet har inte informerat om hur platserna i de olika serierna fylls.

Diskussion om artikeln