Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländsk polis besökte Sverige för att diskutera gängkriminalitet: "Finns tecken på likadan utveckling i Finland"

Från 2021
Människors fötter framför en bil i mörkret. Bilen har ljusen tända.
Bildtext Finländsk polis vill arbeta förebyggande för att förhindra att en liknande situation som i Sverige uppstår i Finland.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Polisen ska se över sin verksamhet för att inte hamna i samma situation som Sverige då det kommer till gängbrottsligheten i landet. I veckan åkte höga polischefer till Sverige för att diskutera de svenska gatugängen.

Över 40 människor har dödats i skjutningar i Sverige i år. Flera av skjutningarna har kopplingar till gängkriminaliteten i landet som fortsätter att sprida oro i de av polisen kallade “utsatta områdena” runtom i Sverige.

I de flesta andra europeiska länder minskar antalet skjutningar, och i exempelvis Finland är det högst ovanligt med skjutningar och sprängningar som har koppling till gängkriminalitet.

Antalet skjutningar har hållits på ungefär samma nivå sedan 2017.

Men ändå finns det vissa tecken på att Finland går mot samma utveckling som i Sverige. Tidigare i år skrev exempelvis HBL om att polisen i Östra Nyland misstänker att ungdomsgrupperingar kan bilda organiserade kriminella gäng.

– Läget i Finland är betydligt bättre, men det har bildats lokala kriminella grupperingar som har likadana kännetecken som tatueringar eller kläder och till deras livsstil hör brottslig verksamhet, säger Timo Kilpeläinen, chef för utredningsavdelningen på Centralkriminalpolisen.

Timo Kilpeläinen tittar in i kameran.
Bildtext Timo Kilpeläinen är chef för utredningsavdelningen på Centralkriminalpolisen.
Bild: Centralkriminalpolisen

Finländsk polis på besök i Sverige

Tillsammans med Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot och biträdande chef Markus Välimäki besökte Kilpeläinen Sverige i veckan för ett möte med Polisregion Stockholm. Temat för diskussionerna var bland annat gatugängen och skjutvapenbrott i speciellt Stockholmsområdet där många mord sker genom skjutning.

Det här till skillnad från Finland där eggvapen är vanligare.

– Sverige har bra erfarenhet av brottsundersökningar då det kommer till dödsskjutningar och försök till dödsskjutningar och hur man spårar vapen till eventuella gärningsmän, och kring detta bytte vi information, säger Kilpeläinen.

Ruotsalainen poliisi Tukholmassa.
Bildtext Stockholmspolisen är mer van vid att jobba med gängproblematik än den finländska polisen.
Bild: Daniel Holking / AOP

Sverige har ett problem med gängbrottsligheten och har enligt vissa misslyckats, kan Finland faktiskt lära sig något av Sverige?

– I Sverige är den organiserade brottsligheten som fenomen betydligt vanligare än i Finland. Vi kan ändå lära oss om undersökningsmetoder, eftersom en del av fenomenen kan komma till oss om 5-6 år, så nu är det ett bra skede att se över vår egen verksamhet och möjliga utvecklingspunkter, till exempel inom den tekniska brottsundersökningen.

Agera innan läget blir ohanterbart

I Sverige finns det ett stort fokus på att förebygga och förhindra nyrekryteringen till kriminella gäng. I exempelvis våldsdrabbade Biskopsgården i Göteborg har polisen och socialförvaltningen gått ut med ett medborgarlöfte till invånarna att de ska ha ett riktat arbete mot unga i riskzon för kriminalitet.

Det är också en av de viktigaste lärdomarna som den svenska polisen kan ge sina finländska kollegor.

– Svensk polis har lyft fram att vi i Finland i ett tidigt skede måste ingripa mot dessa fenomen när de fortfarande är hanterbara för polisen. Vi måste också få lokala krafter, kommuner och städer med i arbetet där man kan stoppa att unga dras med i den kriminella verksamheten, säger Kilpeläinen.

Kvinna med skylt där det står stoppa skjutningarna.
Bildtext I Sverige är många frustrerade över gängbrottsligheten och skjutningarna. Det väntas bli en av de största valfrågorna inför riksdagsvalet 2022.
Bild: Lucas Dahlström

Enligt Timo Kilpeläinen leder det förebyggande arbetet till att de kriminella gängen inte kan växa sig stora och störa den allmänna ordningen och säkerheten i samhället.

– Polisen är endast en aktör, det krävs ett brett samhälleligt jobb med utgångspunkt i social- och samhällspolitiska beslut så att det inte skapas utanförskap som kan leda till att unga hamnar in på den kriminella banan, säger Kilpeläinen och fortsätter:

– Utöver det måste myndigheter, polisen, social- och hälsovården och skolan försäkra att man kan dela information med varandra om personer vilket möjliggör att man i ett tidigt skede kan ingripa vid en oroväckande utveckling på individnivå.

Sanna Marin puhui medialle Säätytalolla 23. maaliskuuta.
Bildtext Statsminister Sanna Marin menar att man måste utveckla städer så att det inte skapas stadsdelar där det till stor del bor personer som är arbetslösa.
Bild: Silja Viitala / Yle

Statsminister Sanna Marin (SDP) lyfte precis som Timo Kilpeläinen upp de förebyggande åtgärderna då hon på en pressträff för finländska journalister i Köpenhamn för några veckor sedan fick frågan om vad Finland ska göra för att inte hamna i samma situation som Sverige.

– Som tur är liknar läget i Finland inte läget i Sverige, men om vi inte förbereder oss och inför åtgärder så kan situationen förvärras. Jag anser att det är särskilt viktigt att undvika social segregering i städerna och se till att alla har möjlighet att få ett jobb, sa Marin då.

Det danska problemet finns inte i Finland

Kriminella från Sverige spelar en roll i en pågående konflikt i Köpenhamnsområdet. Förra veckan grep dansk polis en 21-årig man från Göteborg som nu misstänks för mord på en gängmedlem i Köpenhamn. SVT har rapporterat om att det finns uppgifter om att svenska kriminella har allianser med danska gäng.

Någon lika tydlig koppling till svenska gäng i Finland ser Timo Kilpeläinen inte.

– Jag ser inte ett sådant allvarligt hot i Finland. Vår geografiska plats skyddar oss, åtminstone delvis, från att gäng från andra länder skulle komma hit för att begå brott, speciellt då det kommer till den organiserade brottsligheten, säger han.

Satudarahin jäseniä
Bildtext Motorcykelgänget Satudarah är ett exempel på ett utländskt gäng som försökt få fotfäste i Finland.
Bild: Robin van Lonkhuijsen / EPA

Timo Kilpeläinen lyfter ändå upp att kriminella grupperingar nu och då försöker ta sig in i Finland, och att det då kräver samarbete över gränserna.

– Exempelvis då Satudarah (motorcykelgäng grundat i Nederländerna red. anm.) för några år sedan kom till Finland så reagerade vi snabbt med olika åtgärder, säger Kilpeläinen.

Finland och Sverige har ett gott samarbete

I oktober skrev Finland och Sveriges inrikesministrar under ett avtal som ska underlätta polissamarbetet för att bekämpa grov brottslighet i gränsområdet i Tornedalen.

Exempelvis ska svensk och finsk polis kunna arbeta på båda sidorna av gränsen vid hastigt uppkomna händelser i de kommuner som ingår i samarbetsavtalet.

Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa viides helmikuuta. Taustalla liikenneruuhka.
Bildtext Samarbetet vid exempelvis gränsen mellan Torneå och Haparanda ska bli bättre. Bilden från en gränskontroll tidigare i år.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Avtalet har kritiserats av det svenska Polisförbundet, bland annat för att man saknar kunskap om de olika ländernas lagstiftning men också för att poliserna ska samarbeta med en kår som pratar ett annat språk, rapporterar Sveriges radio.

Men i stort fungerar samarbetet länderna emellan bra, enligt Timo Kilpeläinen.

– Vi har långa samarbetstraditioner och det ligger på en väldigt bra och fungerande nivå just nu, säger han.

Svenska Yle försökte nå Polisregion Stockholm för en kommentar men fick inget svar.