Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tero Seppälä räddaren i nöden – plötsligt kan finskt skidskytte hoppas på framgång igen

Från 2021
Tero Seppälä åker i spåret.
Bild: All Over Press

De finska förväntningarna på framgång i skidskytte var inte värst högt uppskruvade inför årets säsong. Men efter de första tävlingarna i världscupen ser det ut som att det trots allt finns chans till framgång.

Efter att Kaisa Mäkäräinen avslutade sin karriär i mars 2020 har det varit ganska blygsamma finska uppträdanden på skidskyttearenorna. Få hade inför den här säsongen heller förväntat sig större finska stordåd. Men Tero Seppälä var av annan åsikt.

Säsongens två första lopp visade att Seppälä höll en hög nivå. I jaktstarten i Östersund fick han till sitt bästa lopp i karriären, hittills, för mer är definitivt på kommande. Kanske redan nu i Hochfilzen.

Men vad är det då som hänt?

Redan i fjol visade Seppälä att han har alla förutsättningar att nå framskjutna placeringar. Men trots fina tävlingar nådde han aldrig riktigt fram.

Farten i spåret hade redan i fjol räckt till men topplaceringarna föll på osäkert skytte. Det fick honom att till den här säsongen satsa på just den biten.

Tero Seppälä håller i bukett.
Bildtext Blir det fler framskjutna placeringar den här säsongen?
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Anatoli Hovantsev bakom succén

Den här sommaren har Seppälä jobbat tillsammans med Anatoli Hovantsev i Kontiolax. Hovantsev som varit finsk landslagstränare i tiden, och nu senast tränat det ryska skidskyttelandslaget, tog itu med Seppäläs skytte.

Målet vara att få ett säkrare och snabbare skytte. Där har man definitivt lyckas.

De otaliga timmarna på vallen i Kontiolax syns också i statistiken. I fjol hade Seppälä en träffprocent på 79,5 – den här säsongen ligger han uppe på 85.

Men det är inte bara träffsäkerheten som blivit bättre utan även själva skyttet har blivit avsevärt snabbare. I fjol hörde han inte till de tjugo snabbaste skyttarna och förlorade ungefär sex sekunder per skytte till de snabbaste, nu förlorar han bara tre sekunder.

Tero Seppälä skjuter.
Bildtext Seppäläs träffprocent är 85 den här säsongen.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Pallplaceringar inom räckhåll

Trots att det här bara baserar sig på säsongens tre tävlingar som Seppälä åkt så visar det att det skett en utveckling. Den utvecklingen är det som är skillnaden mellan en placering bland de trettio främsta eller en placering bland de tio främsta.

Nu när världscupen i skidskytte den här veckan fortsätter i Hochfilzen, Österrike finns det möjlighet för Seppälä att till och med kämpa om pallplaceringar.

Seppäläs femte plats i jaktstarten i Östersund var den bästa finska individuella världscupplaceringen sedan Kaisa Mäkäräinens fjärde plats i sitt avskedslopp i Kontiolax 2020. Det var också den bästa finska herrplaceringen sedan Paavo Puurunens fjärde plats i OS 2006.

Fortsätter flytet för Seppälä även i Hochfilzen och vi får se en finsk herr skidskytt uppe på prispallen för första gången på 18 år?

Programmet är inte längre tillgängligt

Tävlingsprogrammet i Hochfilzen:

Fredag 10.12 kl. 12.20 herrar sprint

Fredag 10.12 kl. 15.10 damer sprint

Lördag 11.12 kl. 13.10 herrar jaktstart

Lördag 11.12 kl. 15.10 damer stafett

Söndag 12.12 kl. 12.40 herrar stafett

Söndag 12.12 kl. 15.25 damer jaktstart

Diskussion om artikeln