Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lina Wertmüller har dött – var den första kvinnliga regissören att nomineras till en Oscar

Lina Wertmüller står vid ett fönster.
Bildtext Lina Wertmüller år 1988, i sina kännspaka vita glasögon.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Den italienska regissören Lina Wertmüller har dött, 93 år gammal.

“Italien sörjer att Lina Wertmüller gått bort – hon var en regissör som med klass och med sin omisskännliga stil lämnade eviga spår i vår och i världens filmhistoria”, sa Italiens kulturminister Dario Franceschini i ett uttalande.

Wertmüller, egentligen Arcangela Wertmüller von Elgg, föddes i Rom 1928 och började sin karriär inom teatern. Hon assisterade Federico Fellini i filmen år 1963 och debuterade samma år med filmen I basilischi.

Wertmüller nådde framgång både i Italien och i USA på 1970-talet med filmer såsom Kvinnotjusaren och Film d’amore e d’anarchia. Många av hennes filmer utforskade politiska och sociala teman, såsom fascism, sexuellt våld och klassfrågor.

1976 blev hon den första kvinnan någonsin att nomineras till en Oscar i kategorin bästa regi, för filmen Mannen som köpte sitt liv, en tragikomedi om en man som deserterar under andra världskriget och försöker överleva i ett koncentrationsläger.

Wertmüller fick också en heders-Oscar år 2019. Under sitt tal föreslog hon att priset borde byta namn till Anna för att spegla mängden kvinnlig talang i filmvärlden.

Lina Wertmüller håller upp ett Holllywood Walk of Fame-plakat med hennes namn i en stjärna.
Bildtext Wertmüller fick en stjärna på Hollywood Walk of Fame i Los Angeles år 2019.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Källor: Reuters, AFP