Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blir Joel Blomqvist etta i finska JVM-kassen? Förbundskaptenen lyfter fram avgörande delen i valet: "Håller det mentala när det är fullsatt och vi möter Kanada i Kanada?"

Från 2021
Joel Blomqvist.
Bildtext Om Joel Blomqvist får som han vill är det han som tar hand om förstaspaden i Finlands JVM-lag.
Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Ett JVM-brons finns på Joel Blomqvists meritlista. Han tar gärna en till medalj – och nu är han gärna mer delaktig också. Fjolårets trea hoppas på att bli årets etta i den finska kassen.

När förbundskaptenen Antti Pennanen ska berätta om läget på målvaktsfronten inför junior-VM håller han, väldigt väntat, korten nära kroppen.

– Vi har tre jämnstarka alternativ. Vi får se vem som står.

Då Yle Sporten ber om en mer specifik utvärdering av MuIK-produkten Joel Blomqvist kommer en längre utläggning. Pennanen konstaterar att nittonåringen är fylld med talang, men han är inte odelat positiv.

– Det känns nästan som att han har spelat bättre i klubblaget än hos oss i landslaget. Hans höst har gått lite upp och ner. Han gör det riktigt bra när han får chansen i Kärpät, men han har en tuff konkurrens där.

– I landslaget åkte han på en smäll mot huvudet i första matchen i en turnering förra månaden och var tvungen att stå över de andra matcherna.

Draftad av Pittsburgh

Vi låter Blomqvist göra en egen utvärdering av en klubblagssäsong som hittills har innehållit fem ligastarter i Kärpät (tre nollor), tre Mestismatcher i Hermes och en match i Kärpäts A-juniorer.

– Jag har inte fått lika mycket speltid som förr. Det är kamp för att få chansen, men jag har gått framåt rejält via träningen och bland annat förbättrat positioneringen i målet. Det här är ju mitt första riktiga år i ett ligalag och det är ett nytt steg i min karriär.

Blomqvist är tvåa bakom Stanislav Galimov, en erfaren och mångårig KHL-målvakt.

– Jag är motiverad och har ett driv framåt, säger Blomqvist.

Jag siktar verkligen på att ta en plats i den spelande uppställningen i årets JVM

Han är ett målvaktslöfte, Pittsburgh Penguins valde honom i andra rundan i NHL-draften förra året – och nu är han sugen på att visa vad han går för på den största juniorscenen.

– Jag siktar verkligen på att ta en plats i den spelande uppställningen i årets JVM. Jag fick ju inte chansen i fjol.

Mer förberedd för JVM

Vi backar bandet tolv månader och hittar ett finskt JVM-lag som ställde Kari Piiroinen mellan stolparna i turneringen.

Blomqvist satt på läktaren då – en erfarenhet som känns relevant nu.

– Jag känner mig mer förberedd den här gången.

– Största skillnaden jämfört med spelet här hemma är storleken på rinken. Tempot är snabbare och för en målvakt blir det fler situationer och skott.

Finland spelar två träningsmatcher före jul innan JVM-premiären mot Tyskland på annandagen. Efter det rullar turneringen på i tät takt.

Antti Pennanen tittar allvarligt mellan två spelare.
Bildtext Antti Pennanen lämnar som posten som förbundskapten i Juniorlejonen efter den här säsongen.
Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Enligt Pennanen är det fortfarande kamp om positionen som förstemålvakt. Blomqvist konkurrerar med Juha Jatkola från KalPa och Leevi Meriläinen från Kingston i OHL.

Förbundskaptenen ringar in det mentala som den avgörande faktorn.

– Alla tre är tillräckligt duktiga och tekniska för att vara vår etta, men i ett läge då det är fullsatt med 20 000 åskådare och man möter Kanada i Kanada … Hur håller tekniken då? Det mentala är avgörande.

– Det är en tuff situation, men man kan också se på det som en motiverande utmaning. En hel del hänger på matchstarten. Om första skottet går in är det kanske inte så roligt längre, men det här är verkligen en fin och unik chans.

Finns mycket offensiv spets

I början av nästa vecka åker Juniorlejonen till Edmonton för att starta uppladdningen till junior-VM. Samtliga i truppen tar ett par coronatester innan det är grönt ljus för att åka. Efter ankomsten till Edmonton väntar två dygn i hotellkarantän.

Pennanen sätter coronafrågorna åt sidan. Han tycker att utgångsläget inför sitt sista JVM är annorlunda.

– Nu har vi kunnat träna tillsammans, spela matcher och matcha ett sextiotal spelare. Jag vill inte jämföra det här laget med fjolårets lag.

– I år har vi mycket offensiv talang. Det finns många som vill och kan spela i powerplay. Det fastnar jag främst för när jag tittar på truppen.

Joel Blomqvist och Anton Lundell vid medaljceremoni i JVM.
Bildtext För ett år sen tog Finland brons i JVM. Då var Anton Lundell ledaren, Joel Blomqvist fick ingen speltid.
Bild: Andrea Cardin/HHOF-IIHF Images/A

Blomqvist är enig med sin tränare i den frågan.

– Joakim Kemell i JYP har stått ut och spelat bra i höst. Det var nog ingen som hade förväntat sig att han skulle vara så bra. Vi har överlag många skickliga framåt och våra chanser är goda.

Han konstaterar att det blir häftigt med ett junior-VM i hockeyns hemland då det är publik på läktarna. Pennanen tror på en underhållande turnering.

– Tempot är tufft och taktiskt är lagen rejält mycket bättre nu för tiden i JVM. Det känns som att nivån bara höjs.

Juniorlejonens spelschema

Diskussion om artikeln