Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förstörda sommaren gav extra tändvätska – nu är Nathalie Blomqvist redo att möta tuffa konkurrenter i terräng-EM: "Ska bli kul att tävla igen"

Från 2021
Nathalie Blomqvist i terräng-FM.
Bild: Jami Ivanoff/All Over Press

En bättre placering än senast, det är Nathalie Blomqvists målsättning då hon ska tävla i Ylesända terräng-EM på söndag. Startfältet är starkt med hela medaljtrion från 2019 men Blomqvist är redo. Bakom dem är det öppet, säger hon till Yle Sporten.

Träningsläger i Portugal, en snabb mellanlandning i ett decemberkallt Vasa och vidare till Irland. Så har Nathalie Blomqvists schema sett ut när hon nu ska få tävla igen.

På söndag ställer hon sig på startlinjen i terräng-EM som avgörs i Dublin och sänds direkt på Yles kanaler. Och det är en efterlängtad tävling för Falkenlöparen.

– Det ska bli kul att tävla igen. Min sommar blev inte som planerat så därför är jag taggad, säger hon till Yle Sporten.

Blomqvist hann vinna terräng-FM i våras, och gjorde två lopp på bana i juni innan en skada i akillessenan förstörde sommaren.

Sedan i september har hon tränat för fullt igen och förra månaden var hon med i det finländska laget som tog silver i nordiska terrängmästerskapen i Tullinge.

– Visst är det på bana som jag helst vill tävla men det går inte att tänka på det nu. Jag är glad över att jag kan vara med nu igen. Nordiska mästerskapen gav en boost och jag känner att jag på är på gång, säger hon.

Nathalie Blomqvist blir intervjuad.
Bildtext Nathalie Blomqvist har fått två raka bansäsonger förstörda på grund av skada.
Bild: All Over Press

Blomqvist har ett tre veckors träningsläger i Portugal bakom sig. Där var det fullt fokus på terräng-EM och träningen var specifikt anpassad för mästerskapet.

– Jag kunde göra bra träningar och följde den plan som vi hade gjort upp. Jag gjorde egentligen inga banpass utan sprang mest på grusstigar och i terräng. Jag tycker att jag fått den träningsmängd som behövs.

– Det var också skönt att slippa bort från kylan här och få lite bättre möjligheter för löpning. Som bäst var det 20 grader varmt men det var shortsväder hela tiden, säger hon.

Hösten har också inneburit ett tränarbyte för Blomqvist. Numera är det Tom Andtbacka som sköter om träningen för Falkenlöparen.

– När jag gick ut idrottsgymnasiet i Vörå och flyttade till Vasa så var tanken att jag skulle göra en liten förändring i träningen och då blev det så att jag bytte till Tom. Han har ju funnits med i Vörå och det kändes som ett klart val, säger hon.

Många tuffa motståndare väntar i EM

Senast terräng-EM avgjordes 2019 tävlade Blomqvist i 19-årsklassen och slutade på 25:e plats. Nu är det klassen för 22-åringar som gäller och målsättningen är att få ett bättre resultat än för två år sedan.

– Hur långt det räcker vet jag inte men tanken är att jag ska gå med ganska friskt, säger hon.

I det senaste mästerskapet vann Nadia Battocletti från Italien guldet och hon ställer upp på söndag. Även silvermedaljören Klara Lukan och bronsmedaljören Mariana Machado är anmälda.

Battocletti tävlade också i OS i somras och slutade då på sjunde plats på 5000 meter.

– Det finns en del tuffa namn och som jag vet är ett snäpp vassare än mig. Bakom dem är det öppet hur det kan gå. De som är bäst springer så fort de kan så att resten ska tappa kontakten, säger Blomqvist.

Nathalie Blomqvist i terräng-FM.
Bildtext Blomqvist är enda finländare i damernas U23-klass i Dublin.
Bild: All Over Press

Löparna ska avverka fyra varv på en bana som mäter 1500 meter, och det upplägget ser Blomqvist som positivt. Hon räknar också med att vädret kan sätta en prägel på loppet.

– Det brukar vara ganska regnigt så jag kan tänka mig att banan blir lerig. Jag tror nog att det ska passa helt okej. Vi ska springa fyra varv och det är bra, då kommer det inga överraskningar och man vet var backar och kurvor är. Man kan fördela krafterna lättare.

Du föredrar att springa flera varv?

– Jo, vissa kanske tycker det låter tråkigt men jag är ju van att springa flera varv på en 400-meters bana, säger hon.

Hur högt värderar du terrängmästerkap?

– De kommer på andraplats efter sommarmästerskapen men så klart är det en stor grej, och speciellt i år då jag inte fick något mästerskap på sommaren.

– Terrängmästerskap är tuffa tävlingar med tanke på att det är alla långdistanslöpare som möter varandra, säger hon.

Tävlingsschema, terräng-EM (12.12)

12:00 Herrar U20 (6000 m)

12:28 Damer U20 (4000 m)

12:50 Herrar U23 (8000 m)

13:23 Damer U23 (6000 m)

14:21 Mixedstafett (4x1500 m)

15:13 Herrar (10 000 m)

15:53 Damer (8000 m)

Finland skickar sju idrottare till terräng-EM. Förutom Nathalie Blomqvist finns det också SFI-intresse i damklassen där Gamlakarleby IF:s Nina Chydenius ställer upp.

De övriga finländska löparna är Johanna Peiponen, Eemil Helander (H22) samt Ilona Mononen i U20-årsklassen.

Yle sänder alla lopp i terräng-EM direkt på Arenan med svenskspråkigt referat på söndag. På TV2 sänds ett entimmessammandrag med start klockan 18.15.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln