Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s inrikesministrar diskuterade läget vid Belarus gräns – inrikesminister Mikkonen: "Sanktionerna har haft en effekt”

Krista Mikkonen i munskydd talar i en telefon.
Bildtext Inrikesminister Krista Mikkonen anlände till inrikesministrarnas möte i Bryssel på torsdagen.
Bild: John Thys / Lehtikuva

EU:s inrikesministrar samlades på torsdagen för att diskutera migrantkrisen vid gränsen mellan EU och Belarus.

Inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna) uppgav på en presskonferens efter mötet att antalet migranter på gränsen mellan Belarus och Polen har minskat.

"Sanktionerna har haft en effekt på flygbolagen, nya människor har inte anlänt. EU:s gemensamma politik har haft en tydlig effekt", sa Mikkonen.

En stor del av flygen från Mellanöstern till Minsk har avbrutits, och migranter i Belarus har fått hjälp med att återvända till sina hemland om de vill.

Enligt Mikkonen finns det fortfarande migranter i gränsområdet. Det är också möjligt att personer som tidigare rest till Belarus fortfarande tar sig till gränsen.

EU:s inrikesministrar diskuterade EU-kommissionens förslag om att ge Polen, Lettland och Litauen rätt att kringgå vissa asylrättsregler för att lättare kunna hantera situationen med migranter från Belarus.

Torsdagens möte stakade ändå inte ut någon gemensam linje i frågan.

"Finlands ståndpunkt är öppen, men allmänt anser vi att man inte borde ha separata lösningar i olika länder", sa Krista Mikkonen.

Nya sanktioner förra veckan

Diskussionen om situationen i Belarus kommer att fortsätta under EU-toppmötet nästa vecka.

Tusentals migranter har rest från Mellanöstern till Belarus under de senaste månaderna i hopp om att ta sig över gränsen till Polen. I november befann sig kring 2 000 personer vid gränsen mellan Polen och Belarus i svåra förhållanden, tills lägren vid gränsen tömdes.

Västländerna har anklagat Belarus för att flyga in människor till landet och transportera dem till EU:s gräns.

EU, USA Storbritannien och Kanada införde nya sanktioner mot Belarus för en vecka sedan. Sanktionerna riktas bland annat mot betydande personer inom Belarus administration, medieaktörer och mot president Aleksandr Lukasjenkos son.

Målet: En gemensam linje inom EU

På inrikesministrarnas möte på torsdagen diskuterade man också EU:s asylpolitik på ett allmänt plan.

"Vi förde en lång diskussion om vikten av att förstärka EU:s gemensamma invandringspolitik", säger Mikkonen.

Enligt Mikkonen är utrikespolitiska åtgärder centrala både i den akuta situationen som Belarus orsakat, men också i att lösa framtida situationer. Mikkonen sa att särskilt frågan om hur asylsökande rör sig inom EU orsakade diskussion på mötet.

"Att folk rör sig vidare är ett stort fenomen. Vi har asylsökande som anländer till ett EU-land och sedan fortsätter från ett land till ett annat. Om EU hade en sammanhängande asylpolitik skulle vi hindra den här typen av rörelse. Då skulle folk inte testa sig fram i olika länder, utan det skulle finnas en tydlig gemensam linje", säger Mikkonen.

Källor: STT, Yle Uutiset