Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vd på plattformsbolag om de skärpta kraven: Kan ge mer transparens, men mindre flexibilitet

Woltbud på elektrisk enhjuling.
Bildtext EU-kommissionens utgångspunkt är att en arbetare kan betraktas som anställd om plattformsbolaget ställer bindande krav på exempelvis arbetstider och klädsel under arbetet.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

EU-kommissionens förslag på att förbättra arbetsvillkoren för gig-arbetare kan leda till mer transparens, men det kan också begränsa dem i den flexibilitet som många vill ha. Det säger Alok Alström, vd för Appjobs och tidigare Sverigechef för Uber.

EU-kommissionen presenterade i dag ett paket om förbättrade villkor för de så kallade gig-arbetarna, det vill säga personer som jobbar via olika digitala jobbplattformar. Kommissionens mål är att fler som jobbar för plattformsbolag ska räknas som arbetstagare.

Alok Alström är tidigare Sverigechef för Uber, och vd och grundare av Appjobs, ett företag som ger tekniska verktyg och infrastruktur till de som jobbar med plattformsekonomin.

Han säger att förslaget i bästa fall är en signal från EU-kommissionen som visar att man är medveten om utmaningarna kring plattformerna och gig-arbetares villkor och rättigheter.

– Förslaget ger ett slags ramverk för hur kommissionen ser på definitionen av en arbetsgivare. Men om man är lite mer cynisk kan man se förslaget som ett sätt att säkra skatteintäkter från arbete, under alibit att skydda arbetstagares rättigheter, säger han.

Om personer definieras som anställda kan det enligt Alström ha följder för människors möjlighet att jobba för flera olika plattformar, och kan sänka arbetarnas inkomster.

– Från där vi står är det inte säkert att man maximerar skapandet av värde genom att vara för snäv i fråga om vilka som ska klassas som anställda i stället för frilansare. Det är inte heller säkert att det kommer att förändra särskilt mycket bara för att man klassar folk som anställda.

Alström: Allt fler gig-jobb i framtiden

Alström säger att man under de senaste 10-12 åren, tack vare teknisk utveckling, sett ett skifte i hur arbetskraften organiseras.

– Det är inte ett resultat av lagstiftningsförändringar eller ens innovation av affärsmodeller, även om en del kanske vill hävda det. Det faktum att det är ett fenomen som drivs av teknik gör att många lagstiftare kliar sig lite i huvudet och funderar på vad som är det bästa sättet att säkra arbetskraftens rättigheter, säger Alström.

Alström säger att arbetet i framtiden allt mer kommer att organiseras via till exempel digitala plattformar och appar.

– Jag tror att den arbetsmarknad vi är på väg mot är en arbetsmarknad där transaktionskostnader, det vill säga friktionen på arbetsmarknaden, minskar.

Försvinner de fasta jobben helt?

– Inte alla, men många. Många traditionella jobb eller yrken kommer att övergå till en mer och mer gigifierad form. Det ser vi redan i traditionella kontorsjobb såsom marknadsförare och UX-designer, mycket av det håller också på att gigifieras. Vi går mot mindre friktion i arbetsmarknaden generellt.