Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tre finska filmer visas på den ansedda Sundancefestivalen

Från 2021
Alli Haapasalo.
Bildtext Regissören Alli Haapasalo.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

För första gången är inte bara en, utan två finska spelfilmer uttagna till filmfestivalen Sundance i USA.

Tre finska filmer visas på Sundancefestivalen i januari: Alli Haapasalos Tytöt tytöt tytöt, Hanna Bergholms Pahanhautoja och Tania Anderssons dokumentär The Mission.

Sundance Film Festival är USA:s största festival för indepententfilmer, och en av de viktigaste filmfestivalerna i Nordamerika.

Tytöt tytöt tytöt tävlar i den internationella tävlingsserien på festivalen. Filmen handlar om tre flickor i 17-18-årsåldern.

"Att bli vald till Sundance är en bekräftelse. Berättelser om tonåriga flickor har traditionellt inte varit en del av filmkonstens hårda kärna", säger Alli Haapasalo till STT.

Att bli vald till en ansedd festival höjer intresset för filmen internationellt, säger Haapasalo, och är ett tecken på att man blivit förstådd också utanför sin egen referensram.

"Hur gör man en film som är lokal, men fungerar på ett universellt plan? Att lyckas med detta hänger inte bara på vad upphovspersonen gör. Alla vill ju göra en så bra film som möjligt, säger Haapasalo.

Skräckfilm och dokumentär också med

Filmen Pahanhautoja visas i festivalens Midnight-tävlingsserie, som fokuserar på skräck och fantasy. Med på festivalen är också en finskproducerad dokumentär, Tania Anderssons The Mission, som följer nordamerikanska missionärer i Finland.

Det är första gången som en finsk spelfilm visas på Sundance. Flera finska kortfilmer har visats på festivalen, Jenni Toivoniemis Treffit vann den internationella kortfilmstävlingen år 2013.