Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jury: Skådespelaren Jussie Smollett iscensatte rasistiskt och homofobiskt hatbrott

Från 2021
Jussie Smollett i munskydd utanför en domstol i Chicago. Han är klädd i en grå kappa, svart halsduk och svarta läderhandskar.
Bildtext Jussie Smollett fick ännu inte höra vad straffet blir, men juryn var enhetlig och ansåg honom skyldig för att ha fejkat en attack mot honom.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En jurydomstol i Chicago, USA, har konstaterat att Jussie Smollett fejkade det rasistiska och homofobiska hatbrott han menar att han utsattes för år 2019. Han riskerar ett tre år långt fängelsestraff.

Det var i januari år 2019 som Jussie Smollett, då en av huvudrollsinnehavaren i tv-serien Empire, ringde till polisen och berättade att han blivit attackerad av två män i masker medan han var ut på promenad mitt i natten.

Smollett fick till en början utbrett stöd av kollegor i Hollywood, men polisens utredning visade senare att han iscensatt attacken själv. Det här baserade man på basis av videomaterial och telefondata.

Smollett har ännu inte fått sitt straff, men han kan få upp till tre år i fängelse. En villkorlig dom med samhällstjänst är också möjlig.

– Jurryn i fallet anser att Mr Smollett är skyldig i fem av de sex fall av störande av ordning som han åtalas för, säger en talesperson för domstolen efter rättegången.

Det är oklart när Smollett får sin fällande dom.

Åklagarna: Smollett iscensatte attacken för att främja sin karriär

Jussie Smollett har under hela händelseförloppet uppgett att han är oskyldig och att det inte handlade om en bluff.

Enligt åklagarnas, och nu också juryns, mening anställde Smollett två bekanta för att attackera honom på stan. Bröderna Olabinjo och Abimbola Osundairo attackerade honom och Smollett uppgav att männen hällde bensin på honom, medan de skrek nedsättande mot honom och ropade "MakeAmerica Gret Again".

Den påstådda attacken ledde till diskussioner på sociala medier bland politiker om hatbrott som begås av Trumpsupportrar. En månad efter "attacken" misstänkte polisen att det som Smollett uppgav inte var sant.

Smollett fick sparken från hitserien Empire efter anklagelserna mot honom.

En man står i kostym vänd mot kameran och ser allvarlig ut. I bakgrunden en man som tittar på honom fundersamt. De står i ett kontor i tv-serien Empire.
Bildtext Smollett tillsammans med kollegan A.Z. Kelsey i serien Empire.
Bild: ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection /All Over Press

Bröderna Osundairo vittnade i rätten på torsdagen att Smollett betalat dem för att iscensätta en attack. Enligt bröderna ville Smollett fejka en attack eftersom hans Empirekollegor inte tog hatbrev skickade till honom seriöst.

– Han sade till mig att han ville att jag skulle slå honom, men inte för hårt, sa en av bröderna under rättegången.

Enligt åklagarna iscensatte Smollett attacken för att framkalla sympati och främja sin karriär.

Källor: AFP, Reuters

Artikeln uppdaterad kl 13:23. Uppgiften om att bröderna Osundairo bar röda Trump-kepsar har tagits bort. Enligt ABC säger Smollett att han inte har sagt något sådant till polisen.