Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Risto E.J. Penttiläs utspel i A-Talk: "Finland tar ställning till Natomedlemskap inom de närmaste månaderna"

Risto E.J. Penttilä gestikulerar stort i TV-studion.
Bildtext Det förändrade världsläget kan ställa Finlands statsledning inför svåra vägval, bedömde Risto E.J. Penttilä i Yles A-Talk på torsdagskvällen.
Bild: Rolf Granqvist / Yle

Om några månader får Finland en fråga av Nato: "Är ni med oss eller inte?" Det utspelet bjöd den internationelle konsulten Risto E.J. Penttilä på i en TV-debatt på torsdagskvällen.

Det var i Yles debattprogram A-Talk som Risto E.J.Penttilä tog till orda om den globala spänningen, särskilt den mellan Ryssland och västländerna i fråga om Ukraina.

– Oho, löd debattledaren Sakari Sirkkanens reaktion på Penttiläs analys av Ukrainakonfliktens följder för Finland:

– I värsta fall blir följden att Finland tvingas fatta beslut i frågan om Natomedlemskap inom de närmaste månaderna, sa Penttilä.

"Konflikten förvärras i vinter"

Den frispråkige konsulten Risto E.J. Penttilä har stått för provokativa debattöppningar också tidigare. Han har varit riksdagspolitiker och är numera vd för ett konsultföretag inom internationell handel, Nordic West Office. Han är också expert på internationell politik.

I den aktuella frågan är hans logik följande: Konflikten mellan Ryssland och västvärlden kommer att tillspetsas under vintern. Ryssland och USA inför turvis sanktioner mot varandra, men det räcker inte.

– Vad gör Nato då, frågar sig Penttilä och svarar själv.

– Krig vill man inte ha, det står klart. Så Nato måste på något annat sätt visa sig vara enhetlig och stark. I det skedet kommer Finland att få frågan av Nato: Är ni med oss eller inte? lyder Penttiläs lägesanalys.

"Finlands ledning ställs snabbt inför svåra val"

Risto E.J. Penttilä medger att det han säger är bara ett scenario.

– Jag är inte säker om det är sannolikt eller inte, men det är fullt möjligt. Läget är mycket allvarligare än vad debatten i Finland låter påskina, säger Penttilä.

Han säger att världsläget har förändrats radikalt och att det finns risk för krig i flera olika konflikter i världen, av vilka en är spänningen kring Ukraina.

– Därför kan Finlands statsledning plötsligt ställas inför vägval som påminner om dem i början av 1990-talet, säger Penttilä. Det var då som Finland måste omvärdera sin syn på det östra grannlandet och VSB-fördraget med Sovjetunionen.

– I februari eller mars kan vi vara i ett läge där Finland för diskussioner om Natomedlemskap direkt med USA, är Risto E.J. Penttiläs scenario.

Teija Tiilikainen: Inte aktuellt på kort sikt

I debatten i programmet A-Talk medverkade också Teija Tiilikainen, chef för Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot, och expert på internationell politik.

Hon tror inte att en utvidgning av Nato är särskilt aktuell just nu och påpekar att opinionen i Finland inte är särskilt väl inställd till Natomedlemskap, så det är mycket som behöver ändras innan frågan blir aktuell här.

Teija Tiilikainen
Bildtext Teija Tiilikainen med lång erfarenhet av internationell politik tror inte att Nato söker utvidgning i nuvarande världsläge.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Risto E.J. Penttiläs scenario kommenterar hon bland annat så här:

– Visserligen har vi sett överraskande vändningar under de senaste åren, så helt uteslutet är det inte, men kanske inte aktuellt inom den allra närmaste framtiden.