Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar

Yle svarar: Det fördjupade nyhetsinnehållet i kärnan av public service

På blå bakgrund en vit ruta med texten Yle svarar.

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Det här svaret har skickats till Vasabladet och Österbottens Tidning 10.12.2021.

Sofie Stara skriver i sin ledare i Vasabladet (9.12) och Österbotten Tidning (9.12) om de förändringar som Svenska Yle just nu planerar gällande Aktuellt 17.

Ja, finlandssvenskar är värda en ordentlig och relevant nyhetshelhet på svenska i Finland. Där är vi helt eniga. Därför bjuder vi vår publik på ett gediget paket med nyhets- och aktualitetsinnehåll varje dag i Yle Fem, Yle Vega, Yle X3M, på Yle Arenan och på svenska.yle.fi. Och därför jobbar vi kontinuerligt med att se över våra sändningar och koncept för att också i framtiden betjäna hela vår publik på bästa sätt.

Om man tittar närmare på Yle Vega så erbjuder Svenska Yle ett brett nyhets- och aktualitetsutbud under merparten av dygnets timmar. Flest människor lyssnar på morgonen och där serverar vi dagens stora nyheter från Svenskfinland, Finland och resten av världen. En del av morgonen sänder vi lokalt, med fem parallella sändningar från våra regioner.

Under dagen sänder vi nyhetsuppdateringar varje timme och därutöver Slaget efter 12, som fördjupar sig i något av dagens angelägna ämnen. Klockan 15 börjar vår samhällseftermiddag där vi avhandlar samhällsfenomen både under nyhetssändningarna och däremellan.

Nyhetspodden är en viktig del av vår fördjupade journalistik och det är också ett innehåll vi kommer att satsa mera på och utveckla. Vi vet också att Nyhetspodden är ett uppskattat innehåll som vi gärna erbjuder den publik som lyssnar på radion klockan 17. I kombination med en gedigen nyhetssändning ser vi att den bildar en bra helhet.

Nyhetsinnehållet finns fortsättningsvis i kärnan av public service och den fördjupade samhällsjournalistiken är väldigt viktig för oss på Svenska Yle. Därför kommer minst lika många journalister att jobba med fördjupad samhällsjournalistik också nästa år. Vår målsättning är att också i framtiden nå ut till alla - de som lyssnar på radio på eftermiddagen och under andra tider på dygnet, de som tittar på Yle Fem och de som tar till sig vårt innehåll på Yle Arenan och på svenska.yle.fi.

Peter Sjöholm,
Redaktionschef, Svenska Yle