Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Nu börjar allvaret – bara Tjeckien står i vägen för Finlands finaldröm

Uppdaterad 10.12.2021 18:34.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i innebandy. Semifinal FIN - CZE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Dags för semifinaler i VM i innebandy. Strax drabbar Finland och Tjeckien samman. Mycket talar för att ärkerivalerna Finland och Sverige möts i en ny final i morgon.

Klockan 18.30 VM i innebandy, semifinal: Finland–Tjeckien

Helsingforsarenan

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Sebastian Freudenthal

Programmet är inte längre tillgängligt
VM i innebandy. Semifinal FIN - CZE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlands läge: Toppinsatsen först på kommande

Finland har avancerat till semifinal utan att ha ödslat särdeles mycket energi. Visst, segern över Sverige var imponerande, men i övrigt har Petteri Nykkys lag kört på för halv maskin.

Finland har exempelvis inte spelat upp till sin fulla potential i numerärt överläge. Noll mål på fem powerplaychanser är underkänt. Samtidigt bör det sägas att värdnationen inte har avslöjat sin första powerplayfemma än.

Finlands spelare firar kvartsfinalsegern mot Slovakien.
Bildtext I kvartsfinalen vann Finland över Slovakien med 5–1.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Legendaren Mika Kohonen ansvarar för spelet i numerärt överläge och han mer eller mindre lovade i en intervju i går att fördämningarna kommer att brista då de avgörande matcherna står på programmet.

Tjeckiens läge: Ungdomlig iver

Tjeckiens huvudtränare är Petri Kettunen som lotsade Finland till VM-guld 2016. Allt har inte gått som på Strömsö. Kettunen har nämligen kommit på kant med flera av Tjeckiens anfallsstjärnor. Hela första kedjan och andra centern från hemma-VM 2018 saknas i truppen.

Centern Matej Jendrisaks frånvaro skämtar man inte bort. Jendrisak har flera gånger placerat sig bland de tio främsta i omröstningar om vem som är världens bästa innebandyspelare.

I de rutinerade stjärnspelarnas frånvaro har Kettunen satsat på unga talanger. Det är lätt att förstå med tanke på att Tjeckien vunnit de två senaste JVM-turneringarna.

Kommentatorns tips: Finland fortsätter att ånga på

Tjeckien är en av världens fyra stora innebandynationer, men Finland är klart vassare. Tjeckien har vunnit över Finland ynka tre gånger på femtioen landskamper. I VM-turneringar har Finland vunnit över tjeckerna nio gånger på tio försök.

Ungefär så ser oddsen ut också i kväll. Finland vinner nio gånger av tio. Hemmapubliken i Arenan får jubla över en 5–2-seger.