Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Haddom skola i Lovisa föreslås läggas ner: "Vi är ju lite satta på pottan på grund av tidigare dåliga beslut"

Från 2021
Uppdaterad 10.12.2021 18:29.
Haddom skolas hula träbyggnad.
Bildtext Skolhuset i Haddom borde renoveras med dyra pengar för att skolan skulle kunna flytta in där igen. Alternativa lokaler är svåra att hitta, och elevprognosen ser dålig ut.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Haddom skolas vara eller icke vara har varit på tapeten en längre tid. Efter att ha undersökt olika alternativ föreslår staden nu att skolans verksamhet läggs ner den första augusti 2022.

Tisdagen den 14 december ska nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion ta ställning i saken.

– Förslaget är att Haddom skola läggs ner i och med att vi inte har hittat någon lösning hur vi än har funderat i sektionen, säger Lovisa stads utbildningschef Timo Tenhunen.

Om svenskspråkiga utbildningssektionen godkänner nedläggningen av skolan ska ännu stadsstyrelsen och fullmäktige behandla saken, och det ska göras olika utredningar, höranden och en barnkonsekvensanalys. Förhoppningen är att ett avgörande beslut kan fattas på fullmäktigemötet den 16 februari 2022.

Efter det, om skolan läggs ner, så ska man besluta om ett nytt elevupptagningsområde och en ny närskola för Haddomeleverna. Generalshagens skola är ett alternativ.

– Nu är det ju inte svenskspråkiga utbildningssektionen som kan bestämma det här, men vi kan ha en åsikt i frågan. Vi skulle vilja att vårdnadshavarna själva får bestämma i vilken skola deras barn ska fortsätta, säger Kerstin Häggblom (SFP) som är ordförande i sektionen.

En man och en kvinna sitter vid ett bord i ett mötesrum.
Bildtext Timo Tenhunen och Kerstin Häggblom.
Bild: Mira Bäck / Yle

Det gamla skolhuset har inneluftproblem och sedan hösten 2020 har Haddom skolas elever undervisats i baracker intill Generalshagens skola i centrum av Lovisa.

En renovering uppskattas bli så pass dyr att nämnden för näringsliv och infrastruktur redan tidigare fattat beslut om att inte renovera skolhuset. Staden har undersökt olika alternativ för ersättande lokaler, men inte hittat någonting passande.

– Vi har funderat igenom alla möjligheter som vi har: Det gamla dagiset Talludden och Textilhuset vid Kuggom traditionscentrum. Fastigheterna är i sådant skick att de inte lämpar sig för vår verksamhet. Vi har hört specialister och kommit fram till att det inte är ett alternativ för Haddom skola, säger Tenhunen.

För få elever

Eftersom Haddom skolas framtid har varit så osäker så har en del föräldrar redan flyttat över sina barn till Kapellby skola i Lappträsk.

Enligt en förfrågan som staden gjort så skulle majoriteten av föräldrarna inte flytta tillbaks sina barn till Haddom skola, även om skolhuset skulle saneras eller verksamheten skulle fortsätta i andra lokaler.

– Det ser ut som att det bara skulle finnas 17 elever i skolan nästa höst och det börjar vara lite för lite, säger Häggblom.

Enligt henne är elevprognosen, ur sektionens synvinkel, huvudorsaken till att framtiden ser mörk ut för Haddom skolas fortsättning.

– Vi är ju på sätt och vis lite satta på pottan på grund av tidigare dåliga beslut när det gäller Haddom skola: Dåliga renoveringsbeslut på olika sätt, dålig skötsel av byggnaden som har lett till dålig inomhusluft som har tvingat ut eleverna därifrån och som sedan i förlängningen lett till att en del dragit sina slutsatser och flyttat sina barn till Kapellby skola där de tänker hålla kvar dem. Det gör att det inte finns så många elever kvar från och med nästa höst som skulle gå i Haddom skola, säger Häggblom.

Hon berättar att den svenskspråkiga utbildningssektionen haft tre aftonskolor om ärendet under hösten.

– Vi har verkligen stött och blött den här frågan, vi har suttit sammanlagt sju timmar och diskuterat. Det är nog en förhållandevis enig sektion, skulle jag vilja påstå, säger Häggblom.

Haddom skola i Lovisa föreslås läggas ner

5:24

Bedrövade föräldrar, enligt Häggblom

Tenhunen och Häggblom presenterade beredningen och beslutsförslaget för media på en pressträff på fredagen. Kvällen innan träffade de föräldrar i Haddom skolas gamla skolhus.

– De lyssnade på vad vi hade att säga. Lite bedrövade upplevde jag att de var, men kanske inte så överraskade. Det som var tråkigt var när någon förälder konstaterade att det här är stadens linje. Det är den linjen vi behöver vända på och försöka se till att de byskolor vi har kvar kan leva och må bra i framtiden, säger Häggblom.

Hon berättar att det är en orsak till att svenskspråkiga utbildningssektionen skulle vilja låta utreda föräldrarnas åsikter om vilken skola de helst skulle välja för sina barn om de skulle få välja helt fritt.

Haddom skolas hula träbyggnad.
Bildtext Haddom skola har sett sina bästa dagar, även om byggnaden ser trevlig ut.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

– Det här kunde man ta vidare och fundera på om det skulle vara möjligt, om det är realistiskt att man skulle skjutsa barn från centrum till byskolorna istället för tvärtom i så fall att föräldrarna vill det, säger Häggblom.

Vad som händer med det gamla skolhuset är ännu öppet, men det kan till exempel säljas och renoveras till bostadshus.

– Både kostnaderna och reparationsbehovet är mycket mindre om man tänker sig annan verksamhet än skolverksamhet där, säger Tenhunen.

Till exempel reglerna för hur luftkonditioneringen ska ordnas är mycket striktare för ett skolhus än för ett vanligt bostadshus.

Diskussion om artikeln