Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Strömsö bad tittarna skicka in bilder på julkortspyssel – så här kreativa och mångsidiga är ni

Från 2021
Uppdaterad 01.02.2022 09:54.
Olika foton på julkort.
Bildtext Något speciellt är det med hemgjorda julkort. En varm tanke betyder mycket.
Bild: Yle/Marika Lytts-Råholm

Antalet julkort som skickas har minskat med nästan hälften sedan slutet av 80-talet. Trots det verkar traditionen med att pyssla egna julkort vara stark och i högsta grad levande.

Många som svarade på Strömsös julkortsupprop säger att de alltid gör egna julkort och att det är en viktig del av förberedelserna inför jul. Det virkas, stickas, fotas, klistras, trycks, viks, målas, broderas och skrivs med bästa handstilen. Och vips är årets julkort klara.

Ibland är det viktigaste bara att umgås kring julkortspysslandet och gärna då över generationsgränserna. Massproduktion utgående från det som råkar vara årets modell verkar också vara populärt.

Julen är god, också återanvänd

Utifrån de bilder som skickades in är återanvändning av olika material väldigt vanligt vid julkortspyssel. Gamla servetter, böcker, garnrester och inredningstidningar återvinns och varför inte gamla julkort som blir som nya med lite piff.

Julkort, Lotta
Bildtext Lotta klipper ut julmotiv från gamla inredningstidningar och använder dem som bakgrund i sina julkort med fönster.
Bild: Privat / Yle
Julkort, Anders
Bildtext Anders syr granar av överblivna trådar
Bild: Privat / Yle

När klippande blir till en konst

Hannele Keski-Korpela från Tammerfors har gått fram med saxen. Årets julkort har hon valt att klippa till på ett konstfullt sätt och dessutom gör hon dem tredimensionella. 25 sådana här kort har hon gjort och nu ligger de i olika postlådor och väntar.

Julkort, Hannele Keski-Korpela
Bild: Privat / Yle

30 år som julkortspysslare

För Enni Lang i Borgå har kortpyssel blivit en hobby som hon har hållit på med i över 30 år. Så här skriver hon: "Förra julen gjorde jag 250 kort och cirka 100 postar jag varje år. Jag har stor släkt och många vänner. Jag har gjort tusen och åter tusen kort under årens lopp, inte bara julkort mest grattiskort, bröllopskort, babykort, kort till dop och till studenter. Men tyvärr börjar synen vara lite dålig, jag är 76 år. Mina kort är till del gjorda av servetter, mest återvinning, som till exempel gamla julkort, julpåsar och julpapper."

Julkort, Enni Lang
Bildtext Udda servetter kan återbrukas på julkort. Det är en teknik som också kortkonnässören Enni Lang använder sig av.
Bild: Privat / Yle

Här nedan har vi samlat hela julkortsskörden. Ni är många som har skickat in flera bilder och vi har valt åtminstone ett för att få med den fina variationen. Du kan hitta flera julkortsbilder med #strömsöjulkort bakom den här länken.