Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu blir hela stamväg 51 till Karis upplyst

Uppdaterad 10.12.2021 15:10.
Korsning
Bildtext Hela stamvägen fram till Karis ska nu bli upplyst.
Bild: Maria Wasström / Yle

Snart kommer hela stamväg 51 till Karis att vara belyst. Avsnittet mellan Karis och Ingå har nu beviljats ett statligt anslag på 500 000 euro för vägbelysning.

Stamväg 51 beviljades i fjol ett motsvarande anslag som gjorde det möjligt att fortsätta belysningen på avsnittet mellan Sjundeå och Ingå. Det arbetet pågår för tillfället.

Ingå kommunstyrelseordförande Henrik Wickström (SFP) är nöjd över att hela vägen till Karis nu får belysning.

"Stamväg 51 är en viktig trafikkorridor för hela regionen och den här åtgärden kommer att förbättra trafiksäkerheten. Samtidigt är det här ett tecken på att det regionala påverkningsarbetet burit frukt", skriver han i ett pressmeddelande.

Också Raseborgspolitikern och riksdagsledamoten Johan Kvarnström (SDP) välkomnar de beviljade pengarna.

"I fjol beviljades pengar som räckte till en del av den obelysta delen av vägen. Pengarna visade sig räcka längre än man trott, nämligen ända från Sjundeå-avtaget till Grundsjö-avtaget. Då projektet nu får en halv miljon euro till bara budgeten godkänns så förbättras belysningen ytterligare avsevärt på ett heltäckande sätt", skriver han i sitt pressmeddelande.

Minister Thomas Blomqvist (SFP) från Tenala, Raseborg sällar sig till skaran politiker som är glada över att stamväg 51 får belysning ända till Karis.

"Stamväg 51 är en livligt trafikerad väg och stora delar av den är mörk, vilket ökar riskerna för olyckor. Till exempel sker det ofta olyckor på stamvägen där hjortdjur är inblandade. Belysning kan förbättra sikten och därmed trafiksäkerheten på vägen. Jag är nöjd över att det redan påbörjade projektet att belysa vägen nu föreslås få ett tilläggsanslag i nästa års statsbudget så att också sträckan mellan Ingå och Karis kan få belysning", säger Blomqvist i ett pressmeddelande.

Det är riksdagens finansutskott som har beviljat anslaget på 500 000 euro för vägbelysning på stamväg 51.

Arbetet med att bygga belysningen mellan Sjundeå och Ingå har försenats något på grund av problem med leveranserna orsakade av coronapandemin. Målet är att det bygget blir färdigt i mars 2022.

Källor: pressmeddelanden av Henrik Wickström, Johan Kvarnström och Thomas Blomqvist.