Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Också Finland valde den "flygande Ferrarin" – men debatten om kostnaderna kommer säkert att fortsätta

Uppdaterad 11.12.2021 15:29.
Thomas von Boguslawski mot bakgrund av ett jaktplan typ F-35.

Lockheed Martin lyckades bygga upp en offert som uppges klara alla Finlands budgetkrav, vilket Svenska Yles politiska reporter Thomas von Boguslawski betraktar som anmärkningsvärt.

Amerikanerna hade trumf på hand, än en gång.

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) satte punkt för alla spekulationer då han tillkännagav regeringens beslut: Finland väljer amerikanska Lockheed Martins F-35 för att ersätta Flygvapnets nuvarande Hornet-plan, och F-35 besegrade de fyra konkurrenterna i tävlingen med bred marginal.

Försvarsministeriet uppger att F-35 fick toppoäng på alla punkter i bedömningen, och att planets egenskaper, med tillhörande vapen- och sensorsystem är oöverträffade i både strids- och spaningsuppdrag. Bland annat.

Redan då jaktplanstävlingen inleddes stod det klart att F-35 var överlägsen alla andra kandidater i ett annat viktigt avseende: planet ligger precis rätt till i sin livscykel med tanke på Finlands behov.

F-35 är redan på väg att bli USA:s och Natos nya standardplan. Alla varianter av planet har varit i operativ tjänst sedan 2019, och kommer sannolikt att förbli i bruk inpå 2050-talet.

F-35 har redan tillverkats i över 700 exemplar och Lockheed Martin uppgav i slutet av september att man räknar med att leverera 156 exemplar årligen från och med år 2023.

Mot den här bakgrunden är valet av F-35 ingen överraskning, men att Lockheed Martin lyckades bygga upp en offert som också uppges klara alla Finlands budgetkrav, det är anmärkningsvärt.

F-35 är redan på väg att bli USA:s och Natos nya standardplan

Ingen kandidat "märkbart förmånligare"

F-35 ansågs från början vara den dyraste av de fem kandidaterna, också beträffande drifts- och underhållskostnader. Det är ingen slump att F-35 fick smeknamnet "den flygande Ferrarin" i Schweiz, där planet vann upphandlingen för det schweiziska flygvapnet i somras.

Lockheed Martin har tidigare avvisat spekulationerna om att F-35 skulle vara alltför dyrt i drift för Finland, och försvarsminister Antti Kaikkonen (C) har försäkrat att regeringen inte köper en plantyp som Finland inte har råd med i längden.

Försvarsministeriet uppger nu att F-35 var det mest kostnadseffektiva alternativet och att ingen av de fem kandidaterna var märkbart förmånligare än de andra, vad gäller drifts- och underhållskostnaderna. Kostnaderna för F-35 kommer att ligga under den fastslagna gränsen på 254 miljoner euro per år, enligt ministeriet.

För alla finländska skattebetalares skull får man hoppas att försvarsledningen, flygvapnet och Försvarsministeriets experter har räknat - och kontrollräknat - rätt. Debatten om kostnaderna kommer säkert att fortsätta.

För alla finländska skattebetalares skull får man hoppas att försvarsledningen, flygvapnet och Försvarsministeriets experter har räknat - och kontrollräknat - rätt

Besvikelse för Sverige

Med tanke på att Finland redan flugit amerikanska jaktplan i över 25 år innebär valet av F-35 inte någon större utrikes- och säkerhetspolitisk kursändring. Vår nuvarande SDP-ledda center-vänsterregering signalerar tydligt att Finland värnar om starka relationer till USA och Nato.

För Sverige och svensk försvarsindustri är det naturligtvis en besvikelse att Finland än en gång nobbar JAS Gripen. Nya Gripen E skulle behöva fler storkunder, utöver Sverige och Brasilien.

Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfvén försäkrade dock redan våren 2019 att det finsk-svenska försvarssamarbetet fortsätter, oavsett vilket jaktplan Finland väljer. Det svenska försvarsdepartementet upprepar ståndpunkten i ett pressmeddelande och konstaterar att behovet av det nära samarbetet "understryks av de geografiska och militärstrategiska realiteterna".

Vår nuvarande SDP-ledda center-vänsterregering signalerar tydligt att Finland värnar om starka relationer till USA och Nato

Högre tröskeleffekt

Lockheed Martin hade lovat Finland ett långtgående industriellt samarbete om valet faller på F-35. Beskedet om tillverkning av både flygkroppsdelar och andra komponenter i Finland kan utan vidare beskrivas som långtgående.

Planets beväpning har naturligtvis också avgörande betydelse. I tiomiljarderspaketet ingår bland annat JSM-roboten (Joint Strike Missile) som kan bäras infälld i flygkroppen på F-35. För en motståndare i luften är det alltså omöjligt att på förhand avgöra om planet är beväpnat eller inte.

Med följer också den senaste varianten av kryssningsroboten JASSM som Finland har sedan tidigare, men med avsevärt längre räckvidd.

Allt detta bidrar till att höja Flygvapnets och hela försvarets förmåga, och skapa en tydligare så kallad tröskeleffekt för att avskräcka eventuella angripare.

Anmärkningsvärt är vidare att Finlands köp av nya jaktplan även denna gång sammanfaller tidsmässigt med ett pågående krig i Europa

Si vis pacem...

Anmärkningsvärt är vidare att Finlands köp av nya jaktplan även denna gång sammanfaller tidsmässigt med ett pågående krig i Europa.

Från Helsingfors är det fågelvägen ungefär lika långt till Uleåborg som till frontlinjerna i östra Ukraina, där ukrainska soldater stupar nästan dagligen, även om det sällan noteras i finländska nyhetssändningar.

Någon varaktig fred är inte i sikte och vi ska inte heller vänta oss att Ryssland återlämnar det annekterade Krim till Ukraina. Tvärtom har Ryssland flyttat ännu mer krigsmateriel och soldater närmare den ukrainska gränsen, och mer uppges vara på väg.

För ett litet, militärt alliansfritt land med lång landgräns mot Ryssland finns det en välbekant lärdom att begrunda: den som önskar fred bör rusta för krig.