Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Staten beviljar pengar för Mjösundsvägen och planering av cykelväg i Nagu

en bil kör förbi en lång och djup beläggningsskada
Bildtext Arkivbild. Flera vägprojekt i regionen får pengar.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Mjösundsvägen i Kimito ska förbättras. Förslaget är att staten reserverar 300 000 euro för en förbättring av avsnittet mellan Helgeboda och Mjösund. Även planeringspengar för en cykelväg i Nagu beviljas.

De här pengarna finns med i det betänkande för statsbudgeten för 2022 och som riksdagens finansutskott publicerade på fredagen. Pengarna finns i extrabudgeten på 40 miljoner euro, de så kallade julklappspengarna.

Även andra vägprojekt i Egentliga Finland får pengar. Kiskontie i Salo ska förbättras för 400 000 euro och en ny rondell ska byggas i Sagu.

Dessutom reserveras 120 000 euro för planeringen av en cykelväg på Skärgårdens ringväg mellan färjfästet i Prostvik och Nagu centrum.

"En cykelväg från färjfästet i Prostvik till Nagu centrum behövs verkligen för att förbättra trafiksäkerheten längs Skärgårdens ringväg och för att främja cykelturismen. Med de här planeringspengarna kan vägplanen uppdateras så den fyller dagens krav. Först efter det kan leden börja byggas", säger SFP:s riksdagsledamot från Åboland, Sandra Bergqvist i ett pressutskick.

Finansutskottet föreslår också att 250 000 euro beviljas för projektet School to Belong, vars syfte är att minska på ensamheten bland barn och unga. Det här projektet ska genomföras av lärarutbildningen vid Åbo universitet.

"Det är nödvändigt att vi vi gör vårt bästa för att åtgärda de problem, som coronapandemin har orsakat gällande inlärning och välmåendet" säger riksdagsledamot Eeva-Johanna Eloranta (SDP) i ett pressutskick.

Diskussion om artikeln