Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rederierna vill införa covidintyg, men smittskyddslagen sätter stopp: "Vi hoppas på lagändring"

Från 2021
Uppdaterad 15.12.2021 14:04.
M/S Viking Grace
Bildtext De som reser från Åbo hamn behöver inte uppvisa covidintyg när de stiger ombord.
Bild: Arash Matin / Yle

Restriktioner som införs på fastlandet påverkar inte livet ombord på båtarna i lika stor utsträckning. Åtminstone om du reser från Finland. På passagerarbåtarna kan du gå på bar och simma i spaavdelningen utan att uppvisa covidintyg.

Inget covidintyg krävs av passagerare när de väl är ombord på båtarna, berättar Marika Nöjd som är kommunikationsdirektör på Tallink Silja.

På vissa rutter har man ändå tagit i bruk intyget i hamnen.

- Vi har infört krav på covidintyg för passagerare som stiger ombord på båten i Sverige och Estland, men intyg kan ännu inte krävas i finländska hamnar. Vi rekommenderar ändå att de som åker med oss har alla dokument och intyg i skick, exempelvis coronaintyg eller bevis på negativt coronatest.

Marika Nöjd, en dam med ljust halvlångt hår, glasögon, svart halsduk och en Rosa Bandet-rosett på sin jacka.
Bildtext Marika Nöjd, kommunikationsdirektör för Tallink Silja.
Bild: Matti Myller / Yle

Viking Line vill införa krav på covidintyg

Situationen gällande restriktioner och covidintyg ser liknande ut på Viking Line, berättar rederiets informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

- Det är endast på svenskflaggade Cinderella som covidintyg krävs. Då sker det i hamnen i Stockholm, och passagerarna behöver inte visa intyget några fler gånger efter det.

I Finland kan covidintyg i nuläget endast krävas av de lokala hälsomyndigheterna när passagerarna stiger i land, och rederierna har inte laglig rätt att göra det. De restriktioner som nyss tagits i bruk i Egentliga Finland för gym och simanläggningar gäller alltså inte på båtarna som avgår från Åbo.

En kvinna i röd jacka står framför två av Viking Lines fartyg.
Bildtext Johanna Boijer-Svahnström.
Bild: Marcus Boman

Boijer-Svahnström berättar att rederiet gärna skulle se att det görs en ändring i smittskyddslagen som skulle möjliggöra att krav på covidintyg kunde tas i bruk också på båtarna.

- Vi skulle vilja kunna bestämma själva. Majoriteten av våra kunder verkar också vara för ett införande av krav på intyg. En ändring av smittskyddslagen har diskuterats just gällande vem som får ta i bruk ett krav, det handlar inte bara om båttrafiken utan det talas ju också om andra verksamheter.

Juristen: Finns många orsaker till varför lagen inte tillåter

Smittskyddslagen sätter alltså käppar i hjulen för rederierna just nu, men varför ser det ut på det viset?

Maija Mattila, som är arbetsmarknadsjurist på Rederierna i Finland, säger att det är på grund av att lagen är skriven så att endast branscher som påverkas av myndigheternas restriktioner kan införa krav på covidintyg.

- Ifall Regionförvaltningsverket eller någon annan myndighet begränsar verksamheten, som exempelvis i restaurangernas fall med öppethållningstider och kundantal, då ska det gå att införa, men tyvärr hör rederierna inte till denna grupp.

Flera orsaker ligger bakom detta, berättar Mattila.

- Restaurangerna på båtarna måste få hålla öppet och servera mat eftersom det finns fraktklienter och människor som är på ruttresor som måste få mat. På båtarna finns det inga alternativ till restaurangerna, exempelvis i form av matbutiker. Sedan beror det också på det att fartyg är internationell trafik.

Diskussion om artikeln