Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det senaste i fallet Julian Assange: Wikileaksgrundaren ett steg närmare utlämning till USA

Uppdaterad 10.12.2021 12:58.
Julian Assange ger tummen upp genom ett bilfönster.
Bild: EPA

Wikileaksgrundaren Julian Assange kan utlämnas till USA, slog brittiska domare fast under fredagen. Dagens beslut går stick i stäv med ett tidigare beslut som fattades i en lägre domstol i januari.

I januari meddelade en lägre domstol att det är otänkbart att utlämna Julian Assange i enlighet med USA:s begäran, med hänvisning till hans mentala hälsa.

I dag slog ändå en högre domstol i London fast att Wikileaksgrundaren Julian Assange kan utlämnas till USA, efter att USA överklagade domen från januari.

Assange står åtalad i USA för spionage på 17 punkter och för dataintrång. Ifall han döms riskerar han 175 års fängelse.

Att den amerikanska överklagan godkänns innebär inte ändå en direkt utlämning. Ärendet går nu tillbaka till den lägre domstolen och till Storbritanniens inrikesminister.

Fallet är ändå knappast avgjort, med stor sannolikhet kommer dagens dom att överklagas.

Enligt Assanges försvar är rättsfallet politiskt motiverat och hotar pressfriheten.

Det här är Julian Assange

  • Julian Assange hyllas som en hjälte av sina anhängare, men betraktas som en manipulatör av sina fiender.

  • Assange sökte skydd på Ecuadors ambassad i London för att inte bli utlämnad till Sverige där han anklagades för våldtäkt. Han befann sig på ambassaden mellan 2012 och 2019.

  • Assange greps i London år 2019 efter att Ecuador inte längre ville bevilja honom asyl på ambassaden.

  • Han har suttit fängslad i det strängt bevakade fängelset Belmarsh i London, och efter det instängd i väntan på en dom angående USA:s begäran om utlämning.

Wikileaks avslöjade år 2010 bland annat missförhållanden inom den amerikanska militären i samband med den läcka med 500 000 dokument om militärens förehavanden i Afghanistan och Irak.

Rättsprocessen inleddes i februari i fjol, men den har dragit ut på tiden på grund av coronapandemin. Assange har varit frihetsberövad under hela processen.