Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska kommuner förbättrar sina tjänster på nätet: "Utvecklingen går åt ett håll, så det är bara att hänga med"

Närbild av en vit telefon som en ung flicka håller i.
Bildtext I Pedersöre håller man på att utveckla en app för barn och unga.
Bild: Yle / Henrietta Hassinen

Mer transparens och ökad delaktighet är två saker man vill uppnå genom digitaliseringsprojektet Den transparenta kommunen. I Österbotten deltar Vasa, Pedersöre och Kristinestad i projektet.

Sedan januari är tre österbottniska kommuner med i ett projekt som ska förbättra kommunernas digitala tjänster. Målet är att göra verksamheten mer invånarfokuserad.

I Vasa håller man på att utveckla en webbtjänst där invånarna kan säga sin åsikt i olika frågor. I webbtjänsten ska det också gå att samla till exempel enkäter och info om saker som är på gång.

Liknande tjänster finns redan i bland annat Helsingfors och Åbo.

– Jag hoppas att vi tar ett stort steg framåt i våra målsättningar att främja delaktighet och utveckla interaktionen så att vi är en öppnare stad när vi är färdiga, säger Vasas regionservicechef Suvi Aho.

Vaasan kaupungin aluepalvelupäällikkö Suvi Aho poseeraa Kyröjoen edessä Vähässäkyrössä.
Bildtext Vasas regionservicechef Suvi Aho hoppas att projektet ska resultera i en öppnare kommun.
Bild: Sebu Björklund / Yle

Förutom Vasa deltar Pedersöre, Kristinestad, Tavastehus och Riihimäki i projektet Den transparenta kommunen som har fått statsunderstöd på en dryg miljon euro. Projektet pågår till oktober 2022.

I alla fem kommuner har man gjort enkätundersökningar bland barn och unga. I enkäterna har man bland annat frågat hur unga upplever att kommunen lyssnar på dem och vilka saker som kunde utvecklas.

– Det var roligt att läsa hur stolta och nöjda och medvetna om hållbar utveckling Vasaungdomarna var, säger Aho.

Pedersöre tar fram app för barn

Pedersöre har barn och unga som sitt fokusområde inom projektet. Projektkoordinator Alina Isoviita berättar att man håller på att planera en egen app för barn och unga i kommunen.

– Vi vill betona barns och ungas delaktighet och att de får påverka beslut som berör dem.

Blond kvinna i vit tröja tittar in i kameran.
Bildtext Också barn och unga får ha åsikter om saker som berör dem, säger Pedersöres projektkoordinator Alina Isoviita.
Bild: Privat

Inom ett annat projekt som Pedersöre är med i håller man på att utveckla kommunappar för vuxna. De här kommer att ligga som grund för apparna riktade till barn.

– Barn har jättemånga idéer. Vi har tänkt att det ska finnas någon typ av idélåda i appen där man kan skicka in idéer och förslag, berättar Isoviita.

Hon säger att tidtabellen ännu är öppen, men att man siktar på att kunna lansera appen i slutet av nästa år.

Digitalt språng i Kristinestad under coronan

Också i Kristinestad satsar man på att utveckla stadens digitala tjänster. Snart ska det till exempel vara möjligt att boka stadens lokaler och betala för dem på stadens webbplats.

– Tidigare har det varit väldigt mycket arbete när det ska mejlas och ringas, så det här är en process vi vill underlätta, säger stadens förvaltningssekreterare Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad.

En kvinna med mörkt hår står framför en brun dubbeldörr.
Bildtext Kristinestads förvaltningssekreterare Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad säger att digitaliseringen har gått snabbt framåt under coronan.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Invånare och personal ska också kunna skriva under dokument elektroniskt i stället för att komma till stadshuset och göra det med penna och papper.

Blomqvist-Liljeblad säger att digitaliseringen har fått en skjuts framåt av coronaepidemin även i Kristinestad.

– Det har skett enormt mycket på väldigt kort tid. Utvecklingen går bara åt ett håll, så det är bara att hänga med.

ÅA-forskare: ”Vettig ambition”

Kim Strandberg är professor i statskunskap på Åbo Akademi i Vasa och har forskat i bland annat demokratiska innovationer. Han ser positivt på att kommunerna vill öka delaktigheten bland invånarna.

– Spontant tycker jag det verkar som en vettig ambition.

Man i blå jacka utomhus utanför universitetsbyggnad
Bildtext Kim Strandberg har bland annat forskat i demokratiska innovationer.
Bild: Yle / Roy Fogde

Strandberg säger att det har blivit vanligare att engagera människor på andra sätt än att rösta i val både i Finland och ute i världen. En orsak är digitaliseringen som har gjort det lättare för invånare att göra sina röster hörda via olika plattformar.

Hur man ska lyckas engagera människor är enligt Strandberg en fråga som många har funderat över.

– Folk bryr sig väldigt mycket när de bryr sig. De bryr sig inte om allt längre, vilket ”solidaritetsgenerationerna”, 60- och 70-talisterna, gjorde. Nu ser vi till exempel mycket engagemang för miljön bland unga.

Folk bryr sig väldigt mycket när de bryr sig

― Kim Strandberg, professor i statskunskap på Åbo Akademi

Ett problem med ökad delaktighet bland invånare är enligt Strandberg att man inte alltid kan veta vilka de som engagerar sig egentligen representerar. Talar de för en större grupp eller är det fråga om enskilda människor med starka åsikter?

– Det här är i stället styrkan med representativ demokrati. Det finns ”skyddsventiler” som ser till att det blir sådana beslut som är till nytta för möjligast många, säger Strandberg.