Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Den här byggnaden vann arkitekttävlingen för Elielplatsen – norsk arkitektbyrå visade sig stå bakom det vinnande bidraget

Från 2021
Uppdaterad 10.12.2021 14:30.
Våningsbyggnad på Elielplatsen i centrum av Helsingfors.
Bildtext Det vinnande bidraget kommer ännu att utvecklas och behöver inte byggas exakt som på bilden.
Bild: Elielinaukion kehitys Oy

Vinnare av arkitekttävlingen för Elielplatsen och Stationsplatsen bredvid centralstationen i Helsingfors blev bidraget "Klyyga". Det här kungjordes på fredagseftermiddagen.

Det vinnande bidraget beskrivs så här av planeringsgruppen bakom:
"Det nya centralkvarterets dimensionering tar hänsyn till järnvägsstationens lägre skala och blir högre på Posthusets sida.

Elielplatsens och Stationsplatsens rymligt dimensionerade stadsmatta som tjänar promenader och grön rörlighet ger stadsrummet en ny identitet."

När vinnaren presenterades avslöjades också att det var den norska arkitektbyrån Snøhetta som stod bakom bidraget. Arkitektbyrån samarbetade med finska arkitektbyråer och konsultföretag.

Snøhetta har tidigare planerat museipaviljongen National 9/11 Memorial vid Ground Zero i New York, operahuset i Oslo och en biblioteks-, musei- och kongressbyggnad i Alexandria i Egypten.

Två bidrag gick till andra skedet

Arkitekttävlingens andra skede stod mellan bidragen "Albero" och "Klyyga".

I det första tävlingsskedet fanns fem bidrag. Här presenteras samtliga fem bidrag.

Ordförande för tävlingsjuryn var Helsingfors biträdande borgmästare med ansvar för stadsmiljösektorn Anni Sinnemäki (De Gröna).

Öppet torg inne i en byggnad
Bildtext Så här ser det andra finalbidraget ("Albero") ut.
Bild: Elielinaukion kehitys Oy

Kräver ändring av detaljplanen

Den internationella arkitekttävlingen med inbjudna deltagare ordnades av utvecklingsbolaget Elielinaukion kehitys Oy tillsammans med Helsingfors stad. Bakom utvecklingsbolaget finns fastighetsägare i området.

För att området ska byggas ut enligt arkitekttävlingens resultat krävs att politikerna ändrar detaljplanen.

Hittills har planeringen för området utgått från ett intentionsavtal för området som politikerna har godkänt. Enligt avtalet planeras en byggnad med arbetsplatser, inkvartering och mötesplatser på Elielplatsen.

"Området ska bli mer överskådligt och tryggt"

Elielplatsen anses i sin nuvarande form vara en bullrig plats med genomfartstrafik och en slutpunkt för kollektivtrafiken.

Projektet Nya Eliel ska enligt staden göra området mer överskådligt och tryggt. Områdets funktionalitet förbättras, särskilt för fotgängare och cyklister.

Elielplatsen och Stationsplatsen.
Bildtext Här ett fågelperspektiv på det vinnande bidraget "Klyyga". "Klyyga" kommer från ordet för korsning på stadsslang.
Bild: Elielinaukion kehitys Oy

Arkitekt kritisk

Samtidigt har utgångspunkten för arkitekttävlingen fått mycket kritik av arkitekter för att byggandet planeras bli så massivt.

En av kritikerna är arkitekt Mona Schalin.

– Det är en otrolig volym (40 000 kvadratmeter) som planeras. Det här blir som en jättestor propp som fyller upp hela platsen. Det blir mörka gator som blir som raviner när man rör sig vid Posthuset. Det fråntar en möjligheten att röra sig över torget, sade Schalin tidigare i en intervju med Svenska Yle.

Arkitekt riktar kritik mot massivt byggande på Elielplatsen: “Det som planerats här är en helt överstor byggnad"

7:59

Diskussion om artikeln