Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Väntande stämning bland vårdpersonal i Pargas – Vårdarfacket Tehy: "Vårdreformen är en ödesfråga för personalen, så det är viktigt att alla som kan röstar"

Från 2021
Uppdaterad 15.12.2021 09:51.
Coronapatient med händerna knäppta.
Bildtext Vem som vårdar och hur vården ser ut i framtiden har åtminstone ännu inte väckt frågor bland personalen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Åtminstone hittills har det inte kommit så mycket frågor om vårdreformen från personalens håll. Det säger ordförande Catarina Lindberg vid vårdarfacket Tehy i Pargas.

Enligt Lindberg beror det antagligen på att allt ännu är ganska abstrakt för dem som arbetar på verkstadsgolvet.

– Men då reformen börjar konkretiseras under nästa år tror jag nog att det kommer att dyka upp frågor. Det känns dessutom som att vi här i Egentliga Finland ännu inte riktigt insett vad som komma skall om jag jämför med hur kolleger känner sig på andra orter i landet, säger Lindberg.

Kvinna i röd skjorta och glasögon.
Bildtext Arkivbild. För Catarina Lindberg är det viktigt att alla som kan nu skulle rösta i det kommande välfärdsområdesvalet.
Bild: Yle/ Nora Engström

Den 23 januari 2022 väljs 79 politiker som blir det nya fullmäktige inom välfärdsområdet som ska styra och ställa om vårdens framtid.

– Det känns som att vi börjar få bråttom här i vårt landskap och jag förundras hur vi egentligen ska hinna få allt klart till den första januari 2023, säger Lindberg.

Valet mycket viktigt för framtiden

Vem som väljs in och sitter med och fattar besluten om hur vården ska organiseras i framtiden är en ödesfråga för vårdpersonalen. Det anser åtminstone Lindberg som hoppas att alla inom vården tar chansen och röstar.

– Det är nu det gäller, och vi kan det här om vård, så nu ska vi välja in människor som förstår vad som krävs för att bygga upp en fungerande reform. Dessutom är det viktigt med tanke på svenskan vem som väljs in om vi vill kunna erbjuda och få svenskspråkig vård i framtiden, säger Lindberg.

Kommunernas sak att informera

Det är upp till kommunerna att välja hur man informerar sin personal om den kommande reformen. Enligt Lindberg är det viktigt att rätt sorts information sprids och att informationsmöten som arrangeras inkluderar alla.

– Vi har nu haft två tillfällen i Pargas men de var kanske onödigt långa, för det är svårt för oss inom vårdyrket att komma loss. Därför hoppas jag att staden i framtiden kunde förkorta möteslängderna samt kanske banda dem så kan man se och lyssna på dem då det finns tid över, säger Lindberg.

miia lindström i blå jacka
Bildtext Social- och hälsovårdschef Miia Lindström betonar vikten av att informera personalen om den kommande reformen.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Social- och hälsovårdschef Miia Lindström välkomnar personalens respons. Det är viktigt att personalen berättar hur man vill att staden informerar sina anställda.

– All respons är bra och våra första möten var kanske litet längre, men vi kan bra se över vår kommunikation i framtiden. Vi har dessutom planer på att nu införa regelbundna möten och dessutom informera om den kommande reformen via våra webbsidor, så att alla som berörs kan ta del av informationen, säger Lindström.

Mycket fortfarande oklart

Lindström har personligen ännu inte fått så många frågor från personalens håll. Men hon anser att det trots det är viktigt att informera om vårdreformen och vad det innebär för de anställda.

De allra flesta inom vårdbranschen kommer att få en ny arbetsgivare och redan det är en stor omställning.

– Då reformen konkretiseras tror jag nog att det kommer mer frågor, säger Lindström.

Vad vet du själv om din egen framtid? Har du ett jobb den första januari 2023?

– Det vet jag inte i det här skedet, och till det måste jag få lov att återkomma, säger Lindström.

Då reformen konkretiseras kommer frågorna tror man inom vårdfacket

4:53