Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa erbjuder tredje vaccindos till alla vuxna – snart ska också de mindre barnen vaccineras

Coronavaccinering
Bild: Antti Karhunen / Yle

Vasa ger den tredje dosen coronavaccin åt alla över 18 år, förutsatt att det har gått fem månader sen den andra dosen. I andra kommuner går det långsammare - till exempel i Korsholm ger man i det här skedet tider åt 60-plussare.

Den tredje massvaccineringen på mindre än ett år närmar sig då den tredje dosen coronavaccin snart blir aktuell för de flesta finländarna. Men precis som med de två tidigare doserna är takten och tillvägagångssätten olika i kommunerna.

Vasa går ut hårt och erbjuder nu den tredje dosen åt alla som är över 18 år gamla och som har fått den andra dosen coronavaccin för minst fem månader sedan. I grannkommunen Korsholm är man för tillfället i färd med att från kommunens sida ringa runt till alla över 80-åringar samtidigt som man öppnat för 60-plussare att boka vaccineringstid själva.

– Trycket är stort just nu, säger överläkare Sofia Svartsjö i Korsholm.

Räcker personalen till?

Chefsöverläkare Peter Nieminen vid Vasa sjukvårdsdistrikt poängterar att det viktigaste är att de äldre och riskgrupperna först får den tredje sprutan.

– De bör prioriteras och garanteras vaccin, säger Nieminen.

THL rekommenderar att man därtill erbjuder över 18-åringar den tredje dosen om det gått fem månader sedan dos två.

– Har man de resurserna är det helt okej att göra så, säger Nieminen.

Och resurser i det här fallet handlar inte i första hand om tillgång till vaccin.

– Nog räcker det till, det kommer inte att vara någon bristvara. Största problemet är personalresurseringen, säger Nieminen.

Vem som helst får inte ge vaccinet och när smittspårningen alltjämt är väldigt omfattande blir det lätt att något annat blir lidande.

– Det är en enorm belastning från många olika håll, säger Nieminen.

Dessutom tillkommer nya grupper som ska vaccineras. Efter julen kommer också vaccineringarna av 5-12- åringar småningom att inledas.

– Framförhållningen är väldigt kort. Besluten fattas ibland överraskande och börjar gälla mer eller mindre direkt, det är en stor utmaning.

Astra Zeneca ges inte längre

En förändring jämfört med i våras är att det nu endast ges mRNA-vaccin, sedan den 30.11 ges inte Astra Zenecas vaccin längre.

Det har kommit till Yle Österbottens kännedom att personer som fått två doser Astra Zeneca önskat också den tredje dosen av samma vaccin.

– Jag har ingen exakt data, men vaccinet skyddar lika bra även om man fått vaccin av två olika sorter. Det behöver man inte vara orolig för, säger Peter Nieminen.