Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Koka en bärig aroniaglögg med chili och marsalavin – det ger saftglöggen både hetta och djup

Två kvinnor värmer glögg i ett kök
Bild: Strömsö / Yle

Att koka egen glögg är enkelt och man får precis så mycket kryddighet som man själv tycker om. Aronia passar bra till glögg med sin sträva smak.

Vi är vana att prova många varianter av jul i flytande form, det vill säga, glögg. Ett bra tips är att göra en bas av det vi råkar ha mycket av hemma i skafferiet eller i frysen.

I år dignar min frys av superbäret aronia och därför blir aroniasaft årets glöggbas för mig. Bärets naturliga syra och strävhet är som gjord för ändamålet.

Jag smaksätter glöggen med det klassiska starkvinet Marsala, en bortglömd pärla från Sicilien. Alkoholen dunstar bort men kvar finns de mustiga smakerna av torkad frukt.

Många marsalaviner är söta men välj gärna ett torrt marsalavin så du kan använda det i andra maträtter och också justera sötman själv.

Citronskivor, vanilj och chili på en skärbräda
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Aroniaglögg med chili och marsalavin

Det här behöver du:

1 liter stark aroniasaft

3 msk honung

2 msk socker

½ citron i skivor (eko)

6 st kryddnejlikor

3 st kardemummakapslar eller 1 tsk krossad kardemumma

½ vaniljstång

en kanelstång

en stjärnanis

en halv färsk röd chili

1 dl marsalavin

Kastrull med glögg på en spisen
Bildtext Om man vill göra glöggen helt alkoholfri kan man byta ut vinet mot en näve russin för att få toner av torkad frukt i aromen.
Bild: Strömsö / Yle

Gör så här:

Alla ingredienser får sakta sjuda 15-20 minuter så att smakerna intensifieras. Sötman kan justeras beroende på hur sockrad saften är. Sila glöggen och servera den i vackra glas.

Kvinnor och män som skålar med aroniaglögg i ett vardagsrum
Bild: Strömsö / Yle