Koka en bärig aroniaglögg med chili och marsalavin – det ger saftglöggen både hetta och djup
Att koka egen glögg är enkelt och man får precis så mycket kryddighet som man själv tycker om. Aronia passar bra till glögg med sin sträva smak.
Vi är vana att prova många varianter av jul i flytande form, det vill säga, glögg. Ett bra tips är att göra en bas av det vi råkar ha mycket av hemma i skafferiet eller i frysen.
I år dignar min frys av superbäret aronia och därför blir aroniasaft årets glöggbas för mig. Bärets naturliga syra och strävhet är som gjord för ändamålet.
Jag smaksätter glöggen med det klassiska starkvinet Marsala, en bortglömd pärla från Sicilien. Alkoholen dunstar bort men kvar finns de mustiga smakerna av torkad frukt.
Många marsalaviner är söta men välj gärna ett torrt marsalavin så du kan använda det i andra maträtter och också justera sötman själv.
Aroniaglögg med chili och marsalavin
Det här behöver du:
1 liter stark aroniasaft
3 msk honung
2 msk socker
½ citron i skivor (eko)
6 st kryddnejlikor
3 st kardemummakapslar eller 1 tsk krossad kardemumma
½ vaniljstång
en kanelstång
en stjärnanis
en halv färsk röd chili
1 dl marsalavin
Gör så här:
Alla ingredienser får sakta sjuda 15-20 minuter så att smakerna intensifieras. Sötman kan justeras beroende på hur sockrad saften är. Sila glöggen och servera den i vackra glas.