Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fira luciadagen med Svenska Yle – här hittar du luciasändningarna med Finlands lucia 2021

Från 2021
Finlands lucia 2021, Tilde Polviander från Mariehamn.
Bildtext Tilde Polviander är Finlands Lucia 2021
Bild: HENRIK SCHUTT

På luciadagen får vi följa med Finlands lucia Tilde Polviander. På morgonen blir det direktsänd luciamorgon från Nationalmuseet kl. 8.30 och på kvällen blir det kröningskonsert i vanlig ordning i Helsingfors Domkyrka kl. 17.00.

På luciadagen 13.12.2021 kulminerar flera månaders jobb för Luciakören under ledning av Jannike Sandström och inte minst för Finlands lucia 2021, Tilde Polviander, från Åland.

– Jag ser fram emot luciadagen och kröningen, säger Tilde Polviander. Jag känner mig trygg med Luciakören och jag tror det kommer bli hur bra som helst.

Det har varit händelserika veckor på sistone fyllda av sångövningar, musikvideoinspelningar, klädprovningar och fotograferingar. Och nu börjar allting sitta. Också Luciakörens dirigent Jannike Sandström ser fram emot luciadagen.

– Det ska bli så härligt att alla flickorna får sjunga tillsammans och att alla får vara med på luciadagen, säger Jannike Sandström. Det var mitt främsta mål i år.

Det här säger Sandström med hänvisning till fjolårets luciadag och kröning som skedde under en tid av mycket strikta coronarestriktioner.

I fjol fick endast lucia själv vara inne i kyrkan under kröningen, medan Luciakören medverkade genom förhandsinspelade musikvideor.

– Dessutom är det underbart att vi kommer kunna ha lite publik på plats, även om det är begränsat, säger Sandström.

Luciamorgon med regionala inslag

Klockan 8.30 firas Luciamorgon med Finlands Lucia i Yle Fem och på Yle Arenan. I väntan på henne träffar vi Ingrid Biese som varit Finlands Lucia för exakt 30 år sedan. Programledare för Luciamorgonen är Matilda Gyllenberg.

I ett de många regionala inslagen vi får ta del av under morgonen besöker vi bl.a. ett hem där två av barnen varit Finlands Lucia och så bakar vi förstås lussekatter. Vi låter också Barnpanelen fundera kring lucia.

Det blir också ett smakprov på hur Luciakörens förberedelser sett ut bakom kulisserna - med bilder tagna av kören själv. Morgonen avslutas med att Finlands Lucia 2021 Tilde Polviander och Luciakören uppträder. Uppträdandet sänds också direkt i Yle Vega kl. 9.10 - 9.30.

Kröningskonsert i Domkyrkan

På kvällen inleds kröningskonserten kl. 17.00 i Domkyrkan i Helsingfors. Kröningen sänds direkt i Yle Fem, på Yle Arenan och i ÅRTV (på Åland). Programledare för sändningen är Eva Frantz.

Finlands lucia 2021 kröns av THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen och gästartist på konserten är jazzsångerskan Johanna Grüssner.

Förutom Finlands lucia och Luciakören deltar också gosskören Cantores Minores.

Efter kröningskonserten får programledaren Eva Frantz en pratstund med bl.a. Mika Salminen, Johanna Grüssner och Malin von Koskull från Folkhälsan, detta i väntan på att klockan skall bli 18.00 och att Finlands lucia ska komma ut på Domkyrkans trappor.

Coronapass för publik på plats

Som arrangör för kröningen av Finlands lucia vill Folkhälsan ta det säkra för det osäkra.

För att kunna genomföra luciakröningen i Domkyrkan kommer publikplatserna att begränsas till knappt femtio procent av kyrkans kapacitet och dessutom kommer coronapass att kollas av alla som vill närvara i kyrkan.

Kyrkans dörrar öppnar som vanligt. kl. 16 och stängs när den tillåtna publikmängden uppnåtts.

På grund av det rådande pandemiläget och gällande rekommendationer blir det ingen Luciakortege genom Helsingfors centrum i år.

Luciamorgonen och kröningskonserten med Finlands lucia är ett samarbete mellan Folkhälsan och Svenska Yle.

Luciamorgon 2021

sänds direkt från Nationalmuseet kl. 8.30 i Yle Fem och på Yle Arenan och fr.o.m. kl. 9.10 även i Yle Vega.

Luciakröningen 2021

sänds direkt från Domkyrkan kl. 17.00 i Yle Fem, på Yle Arenan och i ÅRTV (på Åland).

Mer om ämnet på Yle Arenan