Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s högsta domstol: Abortlag i Texas kan prövas i domstol

Från 2021
Aborträttsförespråkare jublade utanför USA:s högsta domstol.
Bildtext Människor demonstrerade utanför USA:s högsta domstol den 1 december.
Bild: EPA / Jim Lo Scalzo

Abortkliniker har rätt att stämma Texas för delstatens stränga abortlag. Det beslöt USA:s högsta domstol på fredagen. Själva abortlagen, som förbjuder aborter efter den sjätte graviditetsveckan, förblir fortsatt i kraft.

Texas kontroversiella abortlag trädde i kraft den 1 september och förbjuder aborter efter sex veckors graviditet, då många kvinnor inte ens har märkt att de är gravida. Inga undantag, som till exempel ifall av våldtäkt eller incest, tillåts.

Lagen ger privata medborgare rätt att stämma abortkliniker eller vem som helst som hjälper någon att göra abort efter den sjätte graviditetsveckan.

Tidigare i höst avslog USA:s högsta domstol medborgarorganisationernas vädjan om att blockera abortlagen.

Fredagens beslut betyder ändå att lagen kan prövas i federala domstolar, vilket kan bana väg för en domstol att blockera åtminstone en del av lagen. Beslutet är en slags delseger för dem som förespråkar rätten till abort.

Många abortkliniker i Texas har stängt efter att lagen trädde i kraft den 1 september, och antalet aborter i delstaten har minskat till 2 100 i september, från 4 300 under samma tidpunkt året tidigare, rapporterar AFP med hänvisning till en studie vid University of Texas.