Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland till final efter överraskande rysare – se den dramatiska uppgörelsen: "Det här var ju bara kul"

Uppdaterad 10.12.2021 21:11.
Programmet är inte längre tillgängligt
Finland fullbordade vändningen i VM-semin i sista minuten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Oavgjort med en minut på klockan. Förlängning fanns aldrig på kartan – istället säkrade Finland finalbiljetten med 50 sekunder kvar av matchen. Nu väntar ärkerivalen Sverige i herr-VM i innebandy.

– Det blir mål, konstaterade oraklet Sebastian Freudenthal med knappa minuten kvar av den tredje perioden.

Yle Sportens expertkommentator visste vad han talade om. Bara sekunder senare hade Sami Johansson pangat upp bollen i krysset och fört upp Finland i 3–2-ledning.

Finalbiljetten säkrades – trots enorma svårigheter i början av matchen.

Trots en tempomässigt stark inledning av Finland var det Tjeckien som ledde med 2–0 i pausen. Två jättelägen hade resulterat i lika många mål och hemmafavoriterna fick jaga i Helsingforsarenan.

– Jag hade inte tagit illa upp även om vi lett hela tiden. Killarna var lite nervösa, vi tappar boll lite väl lätt. Tjeckerna var verkligt tuffa. Vi fick ge järnet. Visst, pulsen steg lite. Men det här är ju bara kul, säger chefstränaren Petteri Nykky i Yles intervju.

Ikapp – och förbi

Kul, javisst. Finland kom ikapp ännu under den andra perioden efter mål av Justus Kainulainen och, förstås, Peter Kotilainen.

De blåvita inledde den tredje perioden lika rivigt som de avslutat den andra, men efter några sylvassa tjeckiska kontringar blev det ett ställningskrig. Försiktiga passningar, långsamt spelbygge – men till slut hittade stjärnorna ett sätt att punktera matchen redan under ordinarie speltid.

– Där släppte man nog ut känslor. Det tog en stund innan jag kopplade greppet om spelet igen, medger målskytten Johansson.

På lördagen ska VM avgöras. Det är Sverige som står för motståndet i finalen – trots att de blågula åkte på enorma problem redan i sin semifinal.

Kritiken: "Kan tycka att vi ska belönas med längre vila"

Schweiz var på många sätt klart bättre de två första perioderna, men det stod 2–1 till Sverige inför den tredje. Där var det rutinen som avgjorde.

Schweizarna tappade konceptet, Sverige tog vara på sina lägen och pangade in bollar i tom kasse tills det stod 6–1 på tavlan.

– I morgon måste vi vara alerta från start, säger Nykky.

Men chefstränaren är inte helt nöjd med alla arrangemang med den viktigaste matchen kvar att spela. Han påpekar nämligen att värdnationen tvingades spela i den senare semin – trots grundseriesegern.

– Man kan tycka att man ska belönas med en längre vila inför finalen i så fall. Men så här är det i idrott. Vi låter servicegubbarna göra sitt nu och så kör vi på i morgon, säger han.

Resultat, VM-semifinaler i innebandy

Finland–Tjeckien 3–2 (0–2, 2–0, 1–0)
13.28 Adam Hemerka (Filip Forman) 0–1
15.32 Marek Benes (Tom Ondrusek) 0–2 pp
32.08 Justus Kainulainen (Joonas Pylsy) 1–2
37.32 Peter Kotilainen (Ville Lastikka) 2–2
59.11 Sami Johansson (Tatu Väänänen) 3–2

Schewiz–Sverige 1–6 (0–2, 1–0, 0–4)