Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Facebook skrämmer bort tjuven

Från 2015
Uppdaterad 13.11.2015 19:22.
Blåa skylt med texten om att mikrokulma har kameraövervakning osv.
Bildtext Skylten finns vid ingången till Mikrokulma

Affären Mikrokulma i Borgå har länge haft problem med stölder. Nu begär de hjälp med att få fast tjuven via Facebook.

När du stiger in i Mikrokulma ser du en blå skylt där det står ”Vi har kameraövervakning i butiken! Om du snattar eller stjäl något från oss så godkänner du samtidigt att din bild publiceras på Facebook och tidningar”.

För en månad sedan satte en K-affär i Helsingfors upp en skylt med liknande text i sin affär. Idén kom därifrån, berättar köpman Robin Mervasto på Mikrokulma.

Skylten i Mikrokulma hängdes upp för en månad sedan.

- Skylten har fungerat väldigt bra, berättar Mervasto. Stölderna har minskat betydligt sedan den hängdes upp.

Två män tittar på skylten
Bildtext Många stannade för att läsa skylten och titta på den misstänkta snattaren.

Flera tusen euros förlust

Stöld har en längre tid varit ett stort problem för Mikrokulma. Det är fiskeredskap och elverktyg som är det populäraste tjuvgodset. Under hösten har det försvunnit elverktyg för över 3000 euro, säger Mervasto.

- Vi har satsat på ny kameraövervakning, placerat alarm på produkterna och så vi har också en väktare på plats, men ingenting hjälper.

Det som verkar fungera är att avskräcka tjuven med att publicera deras bild på Facebook, konstaterar Mervasto.

- I Björneborg fick en R-kiosk fast tjuven efter att de publicerade en bild på Facebook.

Köpman Robin Mervasto
Bildtext Snatterierna minskade efter att vi hängde upp skylten, säger Robin Mervasto.

”Snattare får bara böter”

Mikrokulma har också kontaktat polisen då saker har stulits från deras affär. Mervasto är av den åsikten att snattare inte avskräcks av en dagsbot. Boten rivs sönder och så fortsätter de stjäla, säger han.

Ett förvandlingsstraff fanns i Finland ännu så sent som 2008, men det slopades i och med att det fanns en önskan om färre människor i fängelserna.

För närvarande kan böter inte omvandlas till fängelse. Enligt kriminalkommissarie Leif Malmberg har det ingen betydelse. Man får sitt straff ändå, säger han.

Tjuven åkte fast

Den här veckan har en man fastnat på bild på Mikrokulmas övervakningskamera. Bilder på mannen har klistrats upp under den blå skylten med texten ”Jag har stulit 5 stycken spinnrullar värda 219 euro från Mikrokulma”. Under bilden står det ”Känner du igen honom?”.

Gruppen Porvoolaiset har lagt upp bilden på sin Facebooksida och bilden delas som bäst på sociala medier. Inlägget har fått många kommentarer och de flesta anser att initiativet är bra och hoppas att det fungerar.

Bild av skylten där det står "Jag stal från Mikrokulma 10.11.2015 osv."
Bildtext Den misstänkta fastnade på bild 10.11.2015

Vem gör sig egentligen skyldig till brott?

Krimalkommisarie Malmberg säger att fallet är intressant. Polisen har rätt att ge ut namn och bilder för att förebygga brott men då handlar det om allvarliga brott, säger Malmberg.

- Därför är det lite konstigt att privatpersoner eller företag kan göra så här.

Att be om någons godkännande innebär att båda parterna samtycker, det räcker med att den ena parten nickar, säger Malmberg. Då pratar man om konkludent samtycke.

- Men i det här fallet har varuhuset inte fått ett samtycke från kunden.

Malmberg säger också att det kan handla om ärekränkning eftersom varuhuset framför antydningar om brott fastän personen ännu inte är dömd. Det klokaste skulle vara att ge övervakningsbilderna till polisen som sedan kan inleda en undersökning.

En bild med texten "Tunnistatko?"
Bildtext Mikrokulma begär hjälp av allmänheten

Den misstänkta snattaren kan göra en brottsanmälan mot Mikrokulma, säger Malmberg. Sedan är det upp till domstolen om varuhuset har gjort sig skyldig till ärekränkning.

Allt vanligare att söka hjälp via sociala medier

Det förekommer allt oftare i sociala medier att folk tar hjälp där för att få fast snattare.

- Man ska komma ihåg att man själv är ansvarig för det man publicerar, säger Malmberg.

Snart kommer säkert någon att ta ställning till detta fenomen och undersöka närmare hur man ska handskas med det, tror Malmberg.